Seroom:

Seroom ten gevolge van spierbeschadiging.
Bron: Ewald langezaal.

Een seroom is een ophoping van vocht (wondvocht) in een afgesloten ruimte in het lichaam.

Het vocht uit een seroom is te vergelijken met het vocht uit een blaar, het is helder en bevat zeer weinig of geen bloedcellen.Bij een spierbeschadiging door bijvoorbeeld ernstige kneuzingen of overbelasting zullen spiercellen beschadigen of zelfs afsterven, de inhoud van de cellen komt dan vrij en kan een seroom veroorzaken. De inhoud van de beschadigde cellen die vrijkomt bij een spierbeschadiging bevat naast vocht een flinke hoeveelheid creatinekinase.
Creatinekinase is een enzym dat vooral in de spieren in grote hoeveelheden voorkomt. Creatinekinase zet creatine om in creatinine, bij deze reactie komt er energie vrij die de spieren nodig hebben om te kunnen bewegen.Het creatinekinase dat vrijkomt ten gevolge van een spierbeschadiging komt in het seroom en ook in het bloed terecht; dit kan door bloedonderzoek worden aangetoond.Bij een hoge creatinekinasewaarde in het bloed komt dit enzym vrijwel altijd bij de spieren vandaan en is er vrijwel zeker sprake van een spierbeschadiging. De aanwezigheid in bloed van veel creatinekinase kan wel aantonen dat er spierbeschadiging is maar niet welke spier het betreft, vervolgonderzoek naar onder andere lichamelijke symptomen is dus altijd nodig om een exacte diagnose te kunnen stellen.
Het vocht uit een seroom wordt meestal weer opgenomen door het lichaam, bij zoogdieren kan dit enkele dagen tot weken duren; omdat reptielen een langzamer metabolisme hebben dan zoogdieren kan het bij reptielen wel enkele maanden duren voordat het vocht weer is opgenomen door het lichaam. Seromen kunnen worden gedraineerd, hierbij wordt met een injectiespuit de vloeistof uit het lichaam verwijderd. Het kan voorkomen dat het weghalen van vocht de afgesloten ruimte in het lichaam opnieuw laat vollopen waarbij mogelijk het seroom opnieuw kan worden gedraineerd.

Er is met Marja Kik contact geweest over deze tekst en zij heeft deze dan ook gelezen.
Hierop had zij het volgende te zeggen:

“De CK is wat aan de hoge kant, maar de spreiding bij de diverse reptielensoorten is zo groot (tot aan 7000 U/L toe), dat het dus helaas geen bewijs is maar wel aannemelijk dat het een seroom is. Alleen niet helemaal duidelijk waardoor.” 

Het is dus duidelijk dat het een seroom is maar niet duidelijk waar het nou precies door komt.

 

[attention title=”Hierbij de bloedwaardes van de leguaan.”]

AST: 54 U/L

BA: 55 UMOL/L

CK: 5179 U/L

UA: 127 UMOL/L

GLU: 7,3 MMOL/L

CA: 2.95 MMOL/L

PHOS: 1.89 MMOL/L

TP: 61 G/L

ALB: 17 G/L

GLOB: 44 G/L

K+: 5,7 MMOL/L

NA+: 158 MMOL/L

[/attention]