Amblyrhynchus

© Evert Henningheim

Rijk Animalia
Stam Chordata
Klasse Reptilia
Orde Squamata
Familie Iguanidae
Geslacht Amblyrhynchus

Het geslacht Amblyrhynchus omvat 1 soort, Amblyrhynchus cristatus

Gemeenschappelijke namen:

Nederlands: Zeeleguaan
Engels: Marine Iguana, Sea Iguana

threat-categories-VU
Kwetsbaar (2004) Bron: IUCN red-list

Verspreidingsgebied:

Galápagos (Ecuador)

Eilanden waar deze leguanen leven zijn: Baltra, Daphne, Darwin, Marchena, Pinzon, Rabida, Santa Fe, Seymor, Sin Nombre en Wolf.

Algemene informatie:

Zeeleguanen zijn logge donker gekleurde leguanen die gemiddeld zo’n 1,4 meter worden en waarvan 60% van de lichaamslengte bestaat uit staart. Het gewicht kan maximaal 15 kg bereiken.
De hele lichaamsbouw is aangepast aan de bijzondere leefwijze van deze dieren. De stompe kop zorgt ervoor dat ze onder water algen van de rotsen kunnen afschrapen en de klauwen zijn uitermate geschikt om zich vast te grijpen aan de rotsbodem. Zo worden ze niet meegesleurd door de sterke stroming tijdens het foerageren.
De gemiddelde leeftijd van deze dieren wordt geschat op 5 jaar voor vrouwtjes en 12 jaar voor mannetjes.
Het is ’s werelds enige hagedis die zijn voedsel uit de zee haalt.
Zeeleguanen zijn voornamelijk in grote groepen te vinden op rotsachtige kusten en getijdenzones. Volwassen vrouwtjes gaan tot 2 km landinwaarts om eieren te leggen en volwassen mannetjes kunnen duiken tot een diepte van 20 meter om aan voedsel te komen.

Cites informatie:

Zeeleguanen staan op CITES bijlage II en vallen onder een speciale wetgeving in diverse beschermde gebieden op de Galápagos.