Ctenosaura

Ctenosaura melanosterna

Rijk Animalia
Stam Chordata
Klasse Reptilia
Orde Squamata
Familie Iguanidae
Geslacht Ctenosaura

Het geslacht Ctenosaura omvat 16 soorten

Ctenosaura acanthura

Ctenosaura bakeri

Ctenosaura clarki

Ctenosaura conspicuosa

Ctenosaura flavidorsalis

Ctenosaura hemilopha

Ctenosaura macrolopha

Ctenosaura melanosterna

Ctenosaura nolascensis

Ctenosaura oaxacana

Ctenosaura oedirhina

Ctenosaura palearis

Ctenosaura pectinata

Ctenosaura praeocularis

Ctenosaura quinquecarinata

Ctenosaura similis

Gemeenschappelijke namen:

Nederlands: Zwarte leguanen
Engels: Spinytail iguana

Verspreidingsgebied:

Mexico en centraal Amerika

Algemene informatie:

Zwarte Leguanen zijn middelgrote tot grote hagedissen die herkenbaar zijn aan de ringen en gestekelde schubben op de staart. De grote soorten Ctenosaura leven in kleine groepen met een uitgesproken hiërarchie. Een grote dominante man beheerst een territorium waarin hij uitsluitend vrouwtjes en halfwas dieren toelaat, maar geen volwassen mannetjes.Terwijl de meestal groen-gekleurde jongen een aanzienlijke hoeveelheid dierlijk voedsel tot zich nemen in de vorm van insecten, beperkt het voedingsspectrum van volwassen Zwarte Leguanen zich vrijwel uitsluitend tot bladeren en bloemen.

De soorten defensor en alfredschmidti werden eerder tot het genus Ctenosaura gerekend. Deze soorten vallen nu onder het genus Cachryx.

Zwarte Leguanen hebben een voorkeur voor hete gebieden met veel zonneschijn en weinig neerslag. Ze leven daarom vooral in droge tropische wouden en savannen met veel structuurelementen zoals rotsen, wortels en omgevallen bomen. Deze opvallende leguanen zijn te vinden in het laagland van Mexico en Midden Amerika vanaf de zuidoost kant van Baja California en het zuiden van Sonora in het westen van Mexico en ongeveer vanaf de kreeftskeerkring in het oosten van Mexico naar het zuiden tot in Panama. Ze komen ook voor op enkele eilanden in het oosten van de Stille Oceaan, in het westen van de Caribische Zee en de Zee van Cortez.

Een volwassen zwarte leguaan heeft een groot terrarium nodig 180 cm is een minimale norm. Een waterbak waar de dieren in kunnen is zeer handig al doen ze dit niet frequent. Zorg voor voldoende UV via een goede UV lamp. Temperatuur onder de baskingspots mag zo rond de 38°C liggen. De gemiddelde dag temperatuur in het terrarium tussen de 25-32°C. Zorg voor voldoende schuilplaatsen en klimmogelijkheden.

Zwarte Leguanen worden na 1 tot 2 jaar geslachtsrijp. De paartijd valt in het begin van de droge tijd. Zes tot acht weken later worden de eieren in zelf gegraven holen gelegd. Geschikte legplaatsen zijn open, door de zon beschenen plaatsen. Wel vijf vrouwtjes kunnen tegelijk gebruikmaken van een gemeenschappelijk gangensysteem. De incubatie van de eieren duurt iets korter dan drie maanden en begint laat in de droge tijd. Minstens tweederde van de incubatie valt in de regentijd. Als de jongen uitkomen heeft de regentijd, die al een tijdje aan de gang is, tot gevolg gehad dat de jonge dieren door de dichte vegetatie beschermd worden tegen overmatige zonneschijn en dat ze rijkelijk over voedsel kunnen beschikken in de vorm van verse bladeren, bloemen en talrijke insecten.

Jonge dieren hebben een hoog gehalte aan proteïnen nodig in de vorm van krekels en bijvoorbeeld meelwormen. Dit aangevuld met wat groente en fruit. Als het dier wat ouder word zal het voedingspatroon veranderen naar 95% groente en fruitproducten en 5% dierlijk voedsel.

Cites informatie:

Ctenosaura palearis, Ctenosaura oedirhina, Ctenosaura bakeri en Ctenosaura melanosterna staan onder CITES appendix II

Ctenosaura quinquecarinata is niet CITES genoteerd, maar staat wel op EU verordening bijlage D.

Ctenosaura acanthura

Ctenosaura bakeri

Ctenosaura clarki

Ctenosaura conspicuosa

Ctenosaura flavidorsalis

Ctenosaura hemilopha

Ctenosaura macrolopha

Ctenosaura melanosterna

Ctenosaura nolascensis

Ctenosaura oaxacana

Ctenosaura oedirhina

Ctenosaura palearis

Ctenosaura pectinata

Ctenosaura praeocularis

Ctenosaura quinquecarinata

Ctenosaura similis