Salmonella (Zoonose)
Ziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen worden zoonose aandoeningen genoemd. Alle reptielen zijn drager van de salmonella bacterie. Deze bacterie bevindt zich in het darmkanaal en dus ook in de mest die het reptiel uitscheid. De salmonella bacterie veroorzaakt over het algemeen geen ziekten bij het reptiel. Maar bij mensen kan het een serieus te nemen ziektenbeeld teweeg brengen.
De salmonellabacterie kan zeer makkelijk worden overgedragen van reptiel naar de mens. Mensen worden geïnfecteerd door het betasten van alles wat in aanraking kan zijn geweest van de faeces van een reptiel. Als vervolgens de besmette hand in de mond komt, voedsel of objecten aanraakt waardoor voedsel besmet kan worden, raakt men geïnfecteerd. Het verspreiden van de salmonella bacterie van het reptiel naar de mens waardoor men ziek kan worden gebeurd dus via de mond waarna het zich in het lichaam kan manifesteren.
De meeste salmonella infecties resulteren in een milde vorm van onbehagen dan wel ziek zijn. De kenmerken kunnen overeenkomen met die van een griep. Diaree, kramp in het onderlijf en koorts kunnen tekenen zijn. Maar de infectie kan zich door de bloedstroom, beenmerg en zenuwen verspreiden. Dit kan leiden tot hevige ziektenbeelden met soms een fatale afloop. Dit soort infecties komen voor bij zuigelingen, peuters en kleuters waar het immuunsysteem nog niet voldoende sterk van is. Maar ook volwassenen waar het immuunsysteem van verzwakt is bijvoorbeeld door een beenmergtransplantatie, suikerziekte, HIV en chemotherapie. Ook bejaarden kunnen zeer bevattelijk zijn voor ziekten voortkomend uit besmetting omdat daar de weerstand van verlaagd is.
De salmonella bacterie kan niet verwijderd worden uit het darmkanaal van reptielen. Het toedienen van antibiotica om deze bacterie te elimineren is tot op heden nog nooit gelukt. Wel lukt het regelmatig om het aantal salmonella bacteriën terug te dringen.
Het verspreiden van de salmonella bacterie van reptielen naar de mens kan simpel voorkomen worden. Zaak is de volgende werkwijze als voorzorg te gebruiken.
- Was altijd met warm water en zeep je handen na een reptiel, het terrarium, de inrichting en of feaces te hebben aangeraakt
- Laat geen reptielen toe in je keuken of andere plaatsen waar voedsel bereid, verwerkt of gegeten wordt.
- Eet, drink of rook niet terwijl je handelingen verricht met je reptiel of zijn terrarium
- Kus geen reptielen.
- Gebruik geen wasgelegenheid voor je reptiel waar je zelf ook gebruik van maakt. Gebruik hiervoor een apart bad.
- De associatie van artsen die zich met reptielen en amfibieën bezighouden (ARAV) adviseren kinderen onder de 5 jaar niet in aanraking met reptielen te laten komen.
Huishoudens met kinderen onder de 1 jaar worden geadviseerd geen reptielen te houden.
Geraadpleegde literatuur:
Auteur, Evert Henningheim
Association of Reptilian and Amphibian Veterinarians (ARAV)