Botontsteking (Osteomyelites)

Een bacteriële botontsteking komt men regelmatig tegen bij leguanen in alle leeftijdscategorieën, en gaat vaak samen met jicht. Verwondingen zoals bijtwonden van een andere leguaan, of een bacteriële besmetting kunnen een botontsteking veroorzaken. De oorzaak van deze besmettingsvorm is niet volledig bekend.

Hoe herken je botontsteking?

Geïnfecteerde leguanen kunnen algemeen ziek worden en daardoor niet voldoende eten en gestrest raken. Tevens kan het immuunsyst eem van de leguaan ontregeld worden. Grampositieve en gramnegatieve bacteriën of schimmels kunnen aanwezig zijn. Zacht weefsel kan gezwollen zijn. De lange botten, de rugwervel, de tenen en de onderkaak zijn over het algemeen de plaatsen waar een botontsteking zich kan voordoen. Anders dan bij zoogdieren, toont een röntgenfoto bij reptielen slechts in mindere mate de toenemende veranderingen die ontstaan aan het merg en de botschors.

Behandeling

Botontsteking reageert vaak goed op een behandeling met het juiste antibioticum gecombineerd met een goede hygiëne en het handhaven van een optimale temperatuur in het terrarium. Het meest effectief is medicatie die zowel de gramnegatieve als de grampositieve bacteriën bestrijdt. Moeilijk te genezen gevallen kunnen een chirurgisch wondtoilet nodig hebben. Afgestorven weefsel dient verwijderd te worden en aangetast bot schoongemaakt. Van het verwijderde materiaal dient een bacteriologisch onderzoek ingezet te worden. Amputatie van tenen of ledenmaten kan noodzakelijk zijn bij vergevorderde gevallen of wanneer de behandeling niet aanslaat.

Geraadpleegde literatuur:

Auteur, Evert Henningheim

Elliot R. Jacobson, DVM, PhD, DACZM (2003) Biology, Husbandry, and Medicine of the Green Iguana. Original edition., Krieger Publishing Company, Malabar, Florida, USA.
D. R. (2006) Reptile Medicine and Surgery. 2nd ed., Saunders/Elsevier, St. Louis, USA.
Tekstuele controle en advies: Dr. Marja Kik, dierenarts voor reptielen