Fonds voor het San Salvador Iguana (Cyclura rileyi rileyi) Conservation Centre 2013/2014

Door: Yoni van Uden

rileyi
Cyclura rileyi rileyi

Deze relatief onbekende leguanen soort uit het geslacht Cyclura komt voor op drie eilanden groepen in de Bahama’s. Helaas gaat het niet zo goed met deze prachtige leguanen.
De circa 500 individuen worden door verlies van habitat en invasieve soorten, die jagen op jonge, maar ook oudere dieren, in hun voortbestaan ernstig bedreigd.

Samen met Stichting Herpetofauna, heeft Stichting Doelgroep Groene Leguanen (SDGL) geld in gezameld om ondersteuning te bieden aan het San Salvador Iguana Conservaton Centre, onderdeel van Gerace Research Centre, San Salvador Island, The Bahamas.

enclosure
Educatief verblijf met informatiepaneel. In de toekomst wordt inheemse vegetatie rond het pad en verblijf geplant.

Het project omvat het bouwen van een moderne head-start faciliteit, met als doel het kweken van deze bedreigde soort in gevangenschap, zodat deze dieren later weer uitgezet kunnen worden in het wild om de huidige populatie te versterken.

constructie
Aangeschafte bouwmaterialen voor de bouw van extra verblijven.

Juveniele dieren, maar ook de eieren zijn in het wild erg kwetsbaar. Door ze onder controle te kweken wordt er voor gezorgd, dat de dieren een veilige start maken, zodat ze in het wild een grotere kans hebben om te overleven en ook daar voor nageslacht te zorgen.

Daarnaast heeft het centrum ook een prominente rol in milieu educatie voor zowel bewoners van het eiland, als eilandgasten. Dit is belangrijk voor het blijven stimuleren van bescherming aan kritieke leefgebieden en diersoorten.

 

Gesmokkelde Cyclura rileyi
Een van de gesmokkelde dieren (in een later stadium gedetermineerd als Cyclura rileyi cristata) in de quarantaine faciliteit in het San Salvador Iguana Centre

In februari van dit jaar werden 13 illegaal gesmokkelde Cyclura rileyi in beslag genomen bij de douane in Heathrow airport in London. De 12 leguanen die deze afschuwelijke daad hebben overleeft zijn in juli dit jaar teruggegaan naar de Bahama’s. Deze dieren werden tijdelijk ondergebracht in speciaal voor deze dieren gebouwde quarantainefaciliteiten in het San Salvador Iguana Conservation Centre. Helaas hebben 3 van deze dieren kort na aankomst het leven gelaten. Waarschijnlijk heeft stress door de smokkel uiteindelijk zijn tol geëist. De overgebleven 9 dieren werden gezond verklaard en zijn in september dit jaar weer teruggeplaatst in het wild.

Het head-start kweekprogramma van de bedreigde San Salvador leguaan is gestart in 2012.
In oktober van dat jaar kwam, relatief onverwacht, toch al een jong ter wereld.
2013 bracht helaas geen jongen voort en de uitkomst voor 2014 is nog in afwachting.

 

Een belangrijk onderdeel van het voortbestaan van deze leguanen, is dat er in het wild genoeg leefgebied overblijft om veilig in te leven. Daarom wordt er hard gewerkt aan het realiseren van nationale parken. In samenwerking met het Bahamas National Trust, zijn in de plannen een aantal plekken aangewezen als mogelijke nationale parken.

plattegrond
Voorstel voor realiseren van nationale parken Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Het geld dat gedoneerd is door SDGL en Stichting Herpetofauna is gebruikt om de kosten te betalen van een Bahamaanse studente die vrijwillig aan het werk geweest is in het San Salvador Iguana Centre en origineel onderzoek heeft uitgevoerd naar de voeding van de in het centrum levende leguanen. Het is zeer uniek te noemen dat een jonge studente van Bahamaanse nationaliteit, interesse toont in serieus onderzoek. Onze donatie is dus niet alleen goed besteed aan het centrum, maar ook aan de opleiding van een studente in conservatie gerelateerd onderzoek.

Er is een bedrag van 1360 dollar geschonken aan het San Salvador Iguana Conservation Centre.

Geef een reactie