Bron

Premier Rutte is gisteren op zijn terugreis vanuit Sint Maarten naar Nederland, vergezeld door vier Antilliaanse leguanen (Iguana delicatissima)

Het stond al langer op de planning dat deze vier dieren, twee mannen en twee vrouwen afkomstig van Sint Eustatius, naar Diergaarde Blijdorp zouden gaan. Maar het bleek een uitdaging om de dieren hierheen te krijgen. Vliegtuigmaatschappijen wilden niet meewerken. Gelukkig konden de dieren, met hoge uitzondering, mee vliegen met het regeringsvliegtuig.

Blijdorp heeft al een mannetje delicatissima zitten, en de collectie wordt nu dus uitgebreid naar 5 dieren. Samen met de leguanen in de dierentuinen van Wenen en Jersey komt het totale aantal Antilliaanse leguanen in Europa daarmee op 10 stuks. Dit vormt een mooie basis voor een kweekprogramma.

Natuurlijk had ook Blijdorp liever gehad dat de dieren op Sint Eustatius bleven, maar helaas zijn er voor leguanen veel bedreigingen op de diverse eilanden waarop ze voorkomen. Naast de mens, het verkeer, katten, honden en verlies van leefomgeving, vormt de gewone groene leguaan (Iguana iguana) een nog grotere bedreiging. Deze grote neef van de Antilliaanse leguaan concurreert onder meer voor territorium, nestgelegenheid en voedsel. De kleinere delicatissima moet daarbij meestal het onderspit delven. Daarnaast komt er ook nog een ander probleem om de hoek kijken, namelijk kruisingen tussen beide soorten.

Iguana delicatissima op Sint Eustatius © Tim van Wagensveld (RAVON)