Nieuw toevluchtsoord voor de Jamaicaanse leguaan

We hebben al eens eerder geschreven over Goat Island en we hebben goed nieuws.
De Jamaicaanse leguaan, waarvan eerder werd gedacht dat deze uitgestorven was, is al een aantal jaren bezig met een succesvolle terugkeer, maar de toekomstperspectieven worden alleen maar beter.

In december 2017 heeft de Jamaicaanse overheid besloten dat Goat Island een reservaat voor inheemse soorten zal worden. Heel wat anders dan de plannen die er enkele jaren geleden op tafel lagen, namelijk een Chinese overslaghaven, welke desastreus zou zijn voor de planten en dieren die daar leven. Er werd een grote campagne opgezet om Goat Island te redden: Save goat islands.

In september 2016 gaf de overheid al aan dat de ze plannen voor de haven niet langer overwogen en de belofte maakten om er een beschermd gebied van te maken. Deze belofte zijn ze nu dus nagekomen met de aankondiging van het reservaat.

Ooit leefden er Jamaicaanse leguanen op de eilanden, maar ook daar zijn ze uiteindelijk verdwenen, zoals op het overgrote deel van Jamaica.
De eilanden zijn een belangrijke spil op het gebied van conservatie. De 300ste leguaan is in 2016 uitgezet en de volgende stap is de leguanen herintroduceren op Goat Islands.

Hieronder een video die gemaakt werd om de plannen van de haven tegen te gaan