hybride-met-groene-leguaan
Boven een groene leguaan baby, onder een hybride © DoE

Drie ongewone juvenielen afkomstig van Little Cayman zijn recent onderzocht door de Cayman Islands Department of Environment en het blijken hybrides te zijn. Het zijn blijkbaar nakomelingen van een invasieve vrouwelijke groene leguaan (Iguana iguana) die heeft gepaard met een inheemse Sister Isles rotsleguaan (Cyclura nubila caymanensis)

Er wordt op dit moment genetisch onderzoek gedaan door Dr. Mark Welch, in zijn laboratorium aan de Mississippi State University. Het is te verwachten dat dit onderzoek deze onverwachte ontdekking zal bevestigen. De pas uitgekomen jongen met hun vreemde kleuren en patronen tonen intermediaire kenmerken van de kenmerken die normaal gesproken de twee soorten te onderscheiden. Kruising is de enige plausibele interpretatie.

Kruising tussen deze twee soorten leguanen werd nooit mogelijk geacht, omdat er gedacht werd dat de genetische verschillen te groot zouden zijn. Maar doordat het zich nu heeft voorgedaan, misschien wel voor de eerste keer, moet dit als een enorm groot risico voor de rotsleguanen worden beschouwd, overal waar de groene leguaan invasief voorkomt.

hybride-met-rotsleguaan
Boven een rotsleguaan (C. nubila caymanensis) en onder de hybride © Jeanette Moss / Tanja Laaser

Het eerste jong werd recent in het wild gevangen door Mike Vallee, die samen met mede vrijwilliger Ed Houlcroft “Green Iguana B’Gonna” coördineert. Een programma van The National Trust for the Grand Cayman eilanden op Little Cayman.

Twee andere jonge hybrides werden vlak daarna gevangen door Jeanette Moss, Tanja Laaser en DDr. Mark Welch. Moss was op Little Cayman om het research team van de Mississippi State University te leiden voor het onderzoek naar de Sister Isles rotsleguaan. Dit in samenwerking met de Cayman Islands Department of Environment en de San Diego Zoo Institute for Conservation Research.

De jongen zijn klein, net als groene leguaan baby’s, met dezelfde lange gestreepte staarten, maar met ander gevormde koppen. De lichamen tonen herkenbare Rotsleguaan patronen met donkere strepen en vlekken. Onder deze patronen zit een gele basiskleur met groene tinten.

Op deze jonge leeftijd kan er nog niet worden onderzocht of de hybrides vruchtbaar zijn, of dat ze zich überhaupt normaal ontwikkelen. Omdat hun aanwezigheid op de Kaaimaneilanden een serieuze bedreiging vormt voor de inheemse rotsleguanen, zullen de hybrides worden overgebracht naar San Diego Zoo Institute for Conservation Research, om ze daar groot te brengen en in de komende jaren te testen op vruchtbaarheid.

Om de zoektocht naar meer jongen te ondersteunen, werden de lokale vrijwilligers geholpen door het Mississippi Research team. Er zijn op dit moment niet meer hybrides gevonden. Het is onbekend hoeveel eieren er zijn uitgekomen en zich hebben verspreid in de omgeving.

Bewoners en bezoekers van Little Cayman worden daarom gevraagd om hun ogen open te houden en contact op te nemen met Ed Houlcroft of Mike Vallee.

Bron