Honduras, Ctenosaura melanosterna vaste land populatie
Honduras, Ctenosaura melanosterna vaste land populatie

De Ctenosaura melanosterna is endemisch aan Honduras en komt voor op de Cayos Cochinos archipel welke in het Hondurese kustgebied ligt. Ook op het vaste land van Honduras, in de Rio Aguan vallei bevindt zich een populatie. Deze leguanensoort is op de red list gekwalificeerd als ‘bedreigd’. Dit komt omdat deze leguanensoort in diverse subpopulaties leeft en de vastelandopulatie onder grote druk staat door bejaging en habitatverlies en daardoor gestaag afneemt. De leguanen op de eilandengroep stabiel lijkt te zijn maar hybridisatie met Iguana iguana is een potentiele dreiging. Daarnaast liggen de eilanden in een orkaangebied. Een orkaan kan hele populaties in één keer wegvagen.

De SDGL heeft samen met de ESF een stamboek voor Ctenosaura melanosterna opgezet waarbij de doelstelling is een dna zuivere populatie in gevangenschap te bewerkstelligen. Deze populatie kan gezien worden als een verzekeringspopulatie. Mocht de populatie in het wild verloren gaan dan is er nog een backup.

Momenteel worden deze dieren in Nederland, Finland, Helsinki, Oostenrijk en de Verenigde Staten op diverse locaties gehouden.

Ctenosaura melanosterna
Ctenosaura melanosterna
Cayos Cochinos archipel
Cayos Cochinos archipel

Geef een reactie