De conservartie en research afdeling van de Dierentuin van San Diego voor Bedreigde Soorten (CRES) is verheugd te melden dat het hen is gelukt om drie Grand Cayman blue iguanas uit te broeden. De pasgeborenen kwamen uit hun eieren te voorschijn over een 3 daagse periode vanaf 17 t/m 19 September. De moeder, die slechts 550 gram woog, nestelde vier eieren in de potgrond van een Hibiscusplant bij CRES. De eieren wogen gemiddeld 56.5 gram, waren 66 mm lang en 45 mm breed. Deze eieren werden geplaatst op een mengsel van vermiculiet en water bij een verhouding van 1:1 en werden uitgebroed bij een temperatuur van 30° C. Het eerste dier kwam tevoorschijn na 83 dagen van incubatie. De jongen wogen gemiddeld 44.2 gram en hadden een kop cloaca lengte van 97 mm.

 

De Grand Cayman blue iguana (Cyclura lewisi) wordt beschouwd als de meest bedreigde hagedis in de wereld. De bedreigingen komen voort uit habitatverlies en fragmentatie van habitat, wegverkeer, en door de mens ingebrachte dieren die een bedreiging vormen voor de blauwe leguaan. The Blue Iguana Recovery Program werd ontwikkeld door verscheidene internationale medewerkers met als doel om deze soort van uitsterven te behoeden. Dit tracht men te bereiken door blauwe leguanen te kweken en uit te zetten in beschermde gebieden/reservaten op het eiland Grand Cayman.

Tot op heden, zijn meer dan 250 iguanas uitgezet en het vooruitzicht voor overleving van deze soort verbetert langzaam. Één van de vele programmadoelstellingen is het opzetten van een zelf regulerende ex-situ bevolking, welke een afspiegeling is van de genetische diversiteit van de resterende wilde bevolking en een waarborg (assurance colony) gaat worden tegen catastrofaal verlies van deze dieren in het wild op het eiland.

Het moederdier die in 2001 v door middel van het broedproject op Grand Cayman werd uitgebroed en de uitgebroede vader (2002) werden overgebracht naar CRES in 2005. Dit paar, samen met acht andere jongen zorgen voor een toevoeging van vijf nieuwe bloedlijnen aan de gevangenschapspopulatie van de V.S. Deze dieren werden door de International Iguana Foundation ingevoerd om de genetische diversiteit van het het fokkenprogramma te ondersteunen. Dit is het eerste fokresultaat van deze soort in San Diego. Slechts twee andere dierentuinen in de Verenigde Staten (Portier Gladys en Indianapolis) hebben blauwe leguanen in het laatste decennium gekweekt. CRES is een op zich zelf staand deel van de AZA (American Zoo and Aquarium Association) en valt daar binnen de SSP (The Species Survival Plan). CRES is sinds de start ban het blue iguana project actief betrokken geweest bij conservatie van de Grand Cayman Blue iguana.

                   

Jeff Lemm

Research Animal Coordinator
Applied Animal Ecology Division
CRES, Zoological Society of San Diego