Op maandag 23 juli is de 1000ste Grand Cayman blue iguana (Cyclura lewisi) uitgezet in het wild.
Renegade, zoals hij genoemd is, is uitgezet in het Collier’s Wilderness Reserve en is een van de leguanen die door middel van een head-start programma succesvol is uitgezet.
Head-start programma’s zijn zeer succesvol, ze zorgen ervoor dat de eieren in een veilige omgeving kunnen uitkomen, de jongen groot en sterk genoeg kunnen groeien om ze vervolgens weer terug uit te zetten in hun natuurlijke leefomgeving.

De dieren krijgen een microchip en een unieke kralencode om identificatie in de toekomst makkelijker te maken.
De Blue Iguana Recovery Programme, dat zich bezig houdt met deze prachtige leguanen had in 2001 tijdens de Species Recovery Plan meeting in Grand Cayman het doel gesteld om 1000 leguanen in het wild uit te zetten.

Het heeft dus heel wat jaren geduurd om tot deze mijlpaal te komen. Van een dozijn dieren in 2002, naar de 1000ste uitgezette leguaan. Maar hiermee is het werk niet klaar. Dit jaar zullen er nog eens 50 dieren uitgezet worden. Er is toenemend bewijs dat de wilde populatie zich actief aan het voortplanten is. De blauwe leguanen staan gelukkig niet meer op het randje van uitsterven, maar zullen gemarkeerd blijven als bedreigd. Verder onderzoek naar de genetische diversiteit is essentieel in het voortbestaan van deze soort.

In het filmpje hieronder zie je hoe Fred Burton de leguaan Renegade in zijn overnachtings-rustplaats uitzet.