Veelgemaakte fouten bij de verzorging van de groene leguaan:
Nog maar al te vaak komen we situaties tegen waarbij groene leguanen niet optimaal gehouden worden. Vaak gaat het al mis bij de basis. Om mensen ervoor te behoeden dat ze de mist in gaan en achteraf dingen moeten aanpassen, hebben we een lijstje opgesteld met veelgemaakte fouten.
- De minimale maten voor het terrarium worden niet aangehouden. De minimale maten voor een volwassen leguaan zijn 200 cm breed, 100 cm diep en 200 cm hoog. Groter is altijd beter.
- Het gebruik van verkeerde bodembedekking. Zoals bijvoorbeeld houtsnippers, bark enz. Dit kan verstoppingen veroorzaken. Tegels, vinyl, turf, cocopeat of kunstgras zijn een beter alternatief.
- Het nieuwe terrarium niet laten proefdraaien. Om er zeker van te zijn dat je leguaan in de juiste temperaturen terecht komt, is het belangrijk om je nieuwe terrarium te laten proefdraaien. Dit betekent dat je enkele dagen de verwarming en lampen laat draaien, zodat je op verschillende momenten de temperaturen kan meten. Hoe warm is het onder de spot? Hoe warm is het in de koudste hoek? Hoe warm is het ’s nachts? Wat is de gemiddelde temperatuur in het terrarium? Als temperaturen niet optimaal zijn, dan kunnen er nog gemakkelijk maatregelen getroffen worden om deze te optimaliseren, zonder dat dit stress oplevert voor je leguaan. De algemene omgevingstemperatuur moet tussen de 25 en 30 graden zitten. De nacht temperatuur tussen de 20 en 23 graden. De temperatuur onder de spot mag gerust meer dan 40 graden zijn.
- Gebruik van verkeerde bouwmaterialen in het terrarium. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het gebruik van (kippen)gaas, deze kunnen gemakkelijk wonden veroorzaken bij de tenen als je leguaan er tegenop klimt. Gebruik liever een fijnmazig rooster oid voor ventilatie. Het gebruik van niet-vochtbestendige houtsoorten, waardoor er naar verloop van tijd vochtproblemen ontstaan. Het gebruik van te dun glas. Volwassen leguanen kunnen behoorlijk lomp zijn en kunnen met gemak een glazen plaat van 4 mm dik kapot slaan met hun staart. Het gebruik van verkeerde fittingen voor de warmtelampen. Gebruik alleen hittebestendige fittingen van bijvoorbeeld porselein. Investeer in de juiste materialen om lang plezier te hebben van je terrarium!
- Te weinig klimmogelijkheden in het terrarium. Je leguaan zal het grootste gedeelte van zijn leven verblijven in het terrarium. Bied daarom voldoende klimgelegenheid aan in de vorm van takken, stronken, planken, lianen enz. Liever te veel dan te weinig, geef hem wat te kiezen.
- Te lage luchtvochtigheid in het terrarium. Groene leguanen hebben een relatief hoge luchtvochtigheid nodig om goed te kunnen vervellen. De juiste luchtvochtigheid kan bereikt worden door regelmatig te sproeien, handmatig of met een sproeisysteem. Ook een grote waterbak zorgt voor een hogere luchtvochtigheid.
- Er wordt geen rekening gehouden met de voederplaats. Groene leguanen zijn boombewoners en kunnen zich onveilig voelen op de bodem van het terrarium. Zorg er dus voor dat de voerbak wat in de hoogte staat.
- Het gebruik van verkeerde lampen. Leguanen hebben UV-licht nodig om vitamine D aan te maken. Dieren met een vitamine D gebrek zijn verminderd in staat tot opname van calcium uit voedsel, wat calciumgebrek tot gevolg heeft. Laat je dus goed adviseren in de juiste lampen om te voldoen aan de juiste hoeveelheid UV voor jouw terrarium.
- Het geven van te eenzijdige voeding. Leguanen eten in het wild een grote verscheidenheid aan voedsel om aan alle nodige bouwstoffen te komen. In gevangenschap is het lastig om dit te evenaren. Probeer zo veel mogelijk te variëren. Dat een bepaald soort voedsel misschien niet de meest gunstige calcium/fosfor verhoudingen heeft, betekent niet dat je het niet mag geven. In kleine hoeveelheden en met de verhoudingen van de complete salade in je achterhoofd, valt er genoeg te variëren.
- Het over doseren van supplementen. Een vuistregel voor het doseren van calcium is 0,5 gram kalk per kg lichaamsgewicht per dag. Om er zeker van te zijn dat dit ook werkelijk wordt opgegeten kan het het beste door het favoriete kostje van de leguanen worden gemengd. Het doseren van kalk en vitaminen dient altijd zorgvuldig te geschieden. Een overmaat aan kalk bevordert rachitis en teveel vitaminen kunnen leveraandoeningen veroorzaken.
- Het plaatsen van een lastig schoon te houden waterbak. Veel groene leguanen houden van zwemmen, een grote waterbak of vijverpartij is dan ook een aanwinst voor het terrarium en de beleving van je leguaan. Zorg er echter wel voor dat deze watervoorziening goed schoon te houden is. Vuil water is een bron van bacteriën. Bij zeer grote waterpartijen is een goede filtratie aan te raden. Denk ook aan een gemakkelijke manier om de gehele waterbak te verversen. Kleinere waterbakken moeten op een goed bereikbare plaats in het terrarium staan, zodat deze er gemakkelijk uit te halen is om het water te kunnen verversen. Feit is dat als een waterbak lastig schoon te maken is, deze niet frequent genoeg schoon gemaakt wordt.
- Het forceren van dieren bij het “tam” maken. Iedereen heeft zijn eigen visie op het hand-tam maken van een leguaan en er zijn diverse manieren te vinden in boeken en op het internet. Houd er wel rekening mee dat forceren stress veroorzaakt bij je dier. De mate waarin een leguaan tam kan worden wordt ook beïnvloed door het karakter van het dier. Wederzijds vertrouwen is essentieel. Het “opvoeden” van een leguaan gaat langzaam en het is vooral een geval van lange adem hebben en geduld, veel geduld. Denk niet in weken, maar eerder in maanden of soms zelfs jaren.
Zijn er na het lezen van deze punten nog vragen, stel ze gerust op ons forum.