Eenvoudige wondbehandeling bij reptielen

Kleine ondiepe verwondingen kan men eenvoudig zelf behandelen. Hierbij kunt u gebruik maken van eenvoudige middelen welke bij elke apotheek en drogist verkrijgbaar zijn. Onerstaand treft u een opsomming aan. Denk altijd bij de toepassing van een product dat deze niet in de ogen en de mond van het dier terecht dient te komen. Dit met uitzondering van middelen welke wel daarvoor gebruikt kunnen worden zijn zoals hewt in onderstaande vermelde fysiologisch water.

Wondspray

Hansplast wondpleisterspray in spuitbus kan zo op kleine wondjes gespoten worden. De wondspray is huidvriendelijk en waterbestendig.

Fysiologisch water

Bij de apotheker kan U kunstmatig aangemaakt fysiologisch water kopen dat dan gebruikt wordt voor ondermeer oogspoelingen, wondspoelingen, etc. Fysiologisch water is dan ook niets anders dan een mengeling van water en zout. In tegenstelling tot ongezouten water prikt fysiologisch water niet als men er de ogen of een wonde mee spoelt.

Betadine®

Betadine® (povidonjood) is een breedspectrum desinfectant waarvan het werkzame bestanddeel jodium is verpakt in het dragermolecuul povidon (PVP). Door jodium aan povidon te binden, blijven de positieve ontsmettende effecten bestaan en blijven de nadelige effecten van jodiumtinctuur achterwege. Betadine® prikt namelijk niet!

Betadine® zalf

Betadine® zalf: kan in een dunne laag op de wond en omgeving worden aangebracht. De vetvrije zalfbasis en de PVP-I moleculen vormen een “ademende” poreuze korst op de wond. Hierdoor wordt uitdroging van het wondoppervlak en ophoping van vocht onder de wondkorst voorkomen. Tevens wordt het indringen van vuil tegengegaan.

Auteur: Evert Henningheim