Uitgetrokken nagels

foto027Verwondingen aan tenen en nagels ontstaan meestal doordat deze klem komen te zitten. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer leguanen die nerveus of bang zijn tijdens het lopen onverwacht schrikachtig reageren. Maar ook het niet aangeraakt willen worden kan een enigszins ongecontroleerde beweging van de leguaan in de hand werken. Stugge bekleding met kieren, kippengaas en andere gaasproducten, maar ook spleten en diepe groeven in hout, zorgen ervoor dat de leguaan aan zijn vastzittende teen gaat rukken.

Soms hangt het deel teen of de nagel nog vast aan een stukje vlees en/of opperhuid. Dan is het zaak dit te verwijderen. Het is afhankelijk van de hoeveelheid weefsel waar de teen of nagel nog aan vast zit of je dit al dan niet door een dierenarts moet laten doen. Is het een heel klein stukje weefsel wat de teen nog met de nagel verbindt dan kan je dit met een snelle beweging eraf trekken. Bij twijfel altijd een reptielenarts raadplegen.

Een onnatuurlijke stand van een deel van de teen kan ook worden waargenomen. Dan heeft de leguaan een teenbot gebroken tijdens het losrukken. Ook in dit geval is het noodzakelijk een gespecialiseerde dierenarts te bezoeken.

Behandeling

Dompel de teen onder in een handwarme verdunde Betadine oplossing (tot theekleur oplossen). Vervolgens de beschadigde teen 5 minuten in de oplossing laten weken. Smeer daarna de wond in met een antibioticumzalf. Gebruik deze zalf drie maal daags totdat de wond gesloten is en niet meer stuk gaat.

Hergroei van de nagel

De mate waarin het nagelbed is beschadigd zal bepalen of de nagel zal teruggroeien. De groei van een nieuwe nagel gaat echter zeer langzaam.

Preventie

Zorg dat er geen haakjes aan nagels zitten, verwijder deze anders met bijvoorbeeld een stukje schuurpapier. Als de nagels langs natuurlijke weg niet voldoende willen slijten is het zaak deze te trimmen. Controleer je terrarium op spleten en andere zaken waar een leguanennagel in vast zou kunnen gaan zitten. Probeer die plaatsen zo te behandelen dat de kans op beknelling van een teen(nagel) verwaarloosbaar is.

Geraadpleegde literatuur:

Auteur, Evert Henningheim

Elliot R. Jacobson, DVM, PhD, DACZM (2003) Biology, Husbandry, and Medicine of the Green Iguana. Original edition., Krieger Publishing Company, Malabar, Florida, USA.
Tekstuele controle en advies: Dr. Marja Kik, dierenarts voor reptielen