Brandwonden

brandwonden van een hotrock
brandwonden van een hotrock

Brandwonden worden voornamelijk veroorzaakt door warmtestenen (hot rocks), warmtematten die niet voldoende afgedekt zijn en door verkeerd gemonteerde verlichting waar het reptiel bij kan komen. Bij ontdekking kan de verbranding al zo vergevorderd zijn dat het de dood tot gevolg heeft.

Behandeling

Kleine blaren en brandwonden kan je zelf behandelen door het dagelijks te spoelen met Providone Iodine.

Bij twijfel, of als de huid weggebrand en/of blaren stuk geschuurd zijn, dien je een dierenarts te raadplegen.

brandwond1
Brandwonden van een hot-rock

Brandwonden vernietigen niet alleen de huid maar ook het onderliggende weefsel. Dit heeft tot gevolg dat het reptiel veel vocht zal verliezen door de verwonding. Door de brandwond is het dier in hoge mate vatbaar voor infecties. De dierenarts zal in veel gevallen vocht en antibiotica toedienen en eventuele stukken dode huid en weefsel wegsnijden om een beter genezingsproces te bewerkstelligen. Dagelijkse behandeling met een speciale antibioticacrème kan voorgeschreven worden. Dit helpt tevens de nieuwe huid te verstevigen en dood weefsel los te laten.

Geraadpleegde literatuur:

Auteur, Evert Henningheim

Elliot R. Jacobson, DVM, PhD, DACZM (2003) Biology, Husbandry, and Medicine of the Green Iguana. Original edition., Krieger Publishing Company, Malabar, Florida, USA.
Tekstuele controle en advies: Dr. Marja Kik, dierenarts voor reptielen