Bacteriële Dermatitis

De huid van leguanen geeft vaak de fysieke gesteldheid van het dier aan en onder welke omstandigheden deze gehouden wordt. Het terrarium hoort een hoge luchtvochtigheid te hebben, maar wanneer de hygiënische omstandigheden slecht zijn, creëert deze combinatie een ideale voedingsbodem voor bacteriële en schimmelinfecties van de huid.

Brand- en schaafwonden geven bacteriën en schimmels door beschadiging van de opperhuid de kans zich hierin te gaan vermenigvuldigen en tot ernstige ontsteking te lijden, algemene infectie met deze organismen kan het gevolg zijn. Bijvoorbeeld, de gramnegatieve bacterie Pseudomonas kan na een verbranding of verwondingen een vervelende infectie veroorzaken, die vervolgens kan uitmonden in etterende eczeemplekken. Deze bacterie kan door middel van bacteriologisch onderzoek worden aangetoond. Microscopisch onderzoek van een stukje weggenomen huid kan een aanvulling zijn op het onderzoek naar de oorzaak van de ontsteking, Het wegnemen van een stukje weefsel voor het onderzoek wordt gedaan worden onder plaatselijke verdoving.

Behandeling

De aanbevolen behandeling omvat het chirurgisch verwijderen van weefsel, wondontsmetting met bijvoorbeeld Betadine en antibioticum kuur. Etterende eczeemplekken worden plaatselijk behandeld met een antibioticumhoudende zalf en een antibioticum kuur die oraal moet worden toegediend. Tevens dient de leguaan schoon en droog gehouden te worden.

Auteur, Evert Henningheim

Geraadpleegde literatuur:

Elliot R. Jacobson, DVM, PhD, DACZM (2003) Biology, Husbandry, and Medicine of the Green Iguana. Original edition., Krieger Publishing Company, Malabar, Florida, USA.
Tekstuele controle en advies: Dr. Marja Kik, dierenarts voor reptielen