Ctenosaura bakeri

Het eiland Utila

Het eiland Utila behoort tot de eilandengroep genaamd Bay eilanden, liggend enkele kilometers ten noorden van Honduras in Centraal Amerika.. Dit kleine eilandje is ongeveer 42 vierkante kilometer groot en is de enige plaats ter wereld waar de Utila leguaan leeft. Afgezet tegen de grootte van het eiland kent het een grote varieteit aan flora en fauna. Tevens staat het bekend om haar prachtige stranden en duikmogelijkheden.

Als je geïnteresseerd bent in duiken, walvissen, haaien en 95% van al het Caribische koraal wilt zien, moet je naar Utila komen. Het eiland herbergt 33 reptielenen en amfibieënsoorten. Een aantal daarvan komen uitsluitend op Utila voor zoals ook de Utila leguaan. Het leefgebied van deze leguaan is een aldaar uniek stuk natuurgebied, de mangrove.

De Utila leguaan

De Utila leguaan (Ctenosaura bakeri), welke door de inheemse bevolking beter bekend staan onder de naam „Swamper“ of Wishiwilli’, is een grote boombewonende zwarte hagedis. Deze zeldzame inheemse reptielensoort leeft in de mangrove welke ongeveer 8 vierkante kilometer groot is. De vrouwtjes komen alleen uit de mangrove om op de stranden in het zand eieren te gaan leggen, waar zij door de warmte van de zon uitgebroed worden.

Volwassen leguanen zijn lichtgrijs tot donkergrijs-bruin van kleuren vaak enigzins turquoise van kleur. Mannen kunnen een lengte van 70 cm. Bereiken en zijn groter dan de vrouwen. Ook zijn de rugstekels van de man langer en hebben zij een groter hoofd. De grijs-bruine jonge dieren leven op de grond aan de rand van de mangrove en wanneer zij wat ouder worden verandert hun voorkeur en kiezen zij voor een leven in de bomen van de mangrove.

Waarom bescherming

Het toenemende toerisme en de toenemende industrie heeft bouw tot gevolg en is daarmee conflicterend met het natuurbehoud. Broedgebieden (stranden) van de Utila leguaan worden bedreigd en het redden van deze soort is mede afhankelijk door het beschermen van die stranden die niet door de toeristen gebruikt worden. De Utila leguaan is sinds 1994 in Honduras beschermd. De verantwoordelijke autoriteiten bleken echter slecht in staat te zijn om te zorgen dat het verbod op het jagen van deze soort ook nageleefd werd. De bevolking gebruikt deze leguaan als goedkope eiwitbron voor de voeding.

Conservatieproject Utila leguaan

In 1994 zijn Frankfurt zoölogisch Centrum en Senckenberg Natuur Onderzoeks Centrum een samenwerkingsverband aangegaan tot behoud van de bedreigde hagedis Ctenosaura bakeri. Verschillende Hondurese organisaties die onafhankelijk zijn van de overheid en zich op de een of andere manier richten op milieubescherming verschaffen ondersteuning aan dit project.

The Utila leguaan werd het symbool van conservatieprojecten welke zorg dragen tot bescherming van de mangrove, het ecologisch belang en de bedreigde status van dit gebied werd namelijk veelvuldig onderschat afgezet tegen bijvoorbeeld het regenwoud en de koraalriffen. In 1998 werd door het Frankfurt Zoologisch centrum het leguanen onderzoek en kweekcentrum gebouwd. Dit bevindt zich op loop afstand vanaf de hoofdweg van de Stad Utila.

De werkzaamheden van het onderzoek en kweekcentrum zijn in hoofdzaak C. bakeri specifiek en richt zich op de biologie van deze soort met daarnaast verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Een fokprogramma ondersteunt de bakeri populatie in de mangrovemoerassen en meer dan 750 nakweekdieren zijn inmiddels door dit centrum in de moerassen weer uitgezet. Tevens richt men zich op educatie voor de plaatselijke bevolking. De vrijwilligers van het centrum geven daarom milieuonderwijs aan de scholen van Utila en sturen aan tot een goede ontwikkeling van toerisme waarbij behoud van natuur en diersoorten centraal staat. Het meeste werk wordt verricht door vrijwilligers welke 4 tot 12 weken aldaar verblijven.

Steun het Utila Iguana

Onderzoek & Kweek Station Het Utila Ctenosaura bakeri Centrum wordt werkt vrijwel volledig op vrijwilligers. Alleen de directeur van het centrum is een betaalde kracht. Om dit project levensvatbaar en in stand te houden is het afhankelijk van donaties en de vrijwilligers die zich aanmelden.

Vrijwilliger worden is een ultieme kans om met deze bijzondere dieren in aanraking te komen. Daarnaast help en steun je door je inspanningen een goed project. Wil men zich aanmelden en dus een verblijfplaats krijgen in het kweek en onderzoekscentrum dan dien je contact te leggen met Andre Scheutte AndreSchuette@utila-iguana.de

Ook hij is een vrijwilliger en belast met het boeken van vrijwilligers voor het kweekproject. Geïnteresseerden zullen door Andre geïnformeerd worden wanneer er plaats beschikbaar is en de prijs per maand voor het verblijf.Je kunt op eigen gelegenheid per boot of vliegtuig van de San Pedro Sula luchthaven in Honduras naar Utila reizen.

De boot vertrekt dagelijks om 8:30 en 15:30 uur. De overtocht duurt niet langer dan een uur.Daarnaast kun je gebruik maken van een snelle maar duurdere overtocht en dit is per vliegtuig, Je dient dan wel voor 12.00 uur ’s middags aan te komen op de luchthaven van San Pedro Sula omdat de vlucht naar Utila om half 2 ’s middags vertrekt, kosten 100 euro.