48 gekamde Fiji leguanen in het wild vrijgelaten
#1
Vrijdag 24 februari zijn in totaal 48 gekamde Fiji leguanen (Brachylophus vitiensis) vrijgelaten op het eiland Monuriki, onderdeel van de Mamanuca-eilanden.

Hiermee word het 7 jaar durende succesvolle kweekproject afgerond.
Het project was een samenwerking tussen the National trust of Fiji en Mataqali Vunaivi of Yanuya Village, de eigenaars van Monuriki.

Stichting Doelgroep Groene Leguanen heeft dit project in 2014 financiële steun gegeven.

In 2010, toen duidelijk was dat het slecht gesteld wat met de toekomst van de gekamde Fiji leguaan, zijn 20 dieren gevangen genomen en ondergebracht bij Kula Eco Park om een kweek op te zetten.

In 2015 werden al 32 leguanen, gekweekt in gevangenschap, vrijgelaten in het wild. Op 24 februari werd dit aantal omhoog gebracht door de overgebleven 17 van de 20 leguanen die in 2010 werden gevangen genomen, weer terug uit te zetten in het wild.
Samen met nog eens 31 nakomelingen sieren zij wederom de bomen op Monuriki eiland.

Bron
Reply
#2
Monuriki island is het eiland waar destijds de film met Tom Hanks "Cast Away" is opgenomen. Het van oorsprong vulkanische eiland is onbewoond en heel lastig te bereiken.  Het is namelijk volledig omgeven door koraalrif. Overdag is het heel lastig om Fiji leguanen waar te nemen maar we hadden geluk. 

Ik heb enkele maanden geleden ook kunnen zien wat er met de donatie is gebeurd. Dat stemde mij heel vrolijk. Eenvoudige maar kwalitatief goede kooien waar de leguanen veilig kunnen opgroeien. Fantastisch dat vanuit een klein land als Nederland met eveneens een kleine groep mensen die een voorliefde voor leguanen hebben zoiets moois gerealiseerd kon worden. Dat is volledig te danken aan de donateurs.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)