legnood?
#1
Rocky onze leguaan is nu 2,5 jaar oud. Een paar weken terug zijn we bij de dierenarts geweest en zijn er röntgenfoto's gemaakt. Dit omdat wij ons zorgen maakten vanwege het niet eten. De volgende dag ging hij langzaam aan weer eten. Niets aan de hand dus. Afgelopen week stopt hij weer met eten. Ook gaat hij erg aan de ramen krabben en wil erg graag geaaid worden. Twee dagen geleden vind ik ineens 1 ei. Daarna niets meer. Wel 2 keer contact met dierenarts gehad. Een bak geplaatst en grond. Rocky blijft actief, maar eet niet. Heeft er iemand nog tips wat ik nog meer kan doen? Morgen neem ik weer contact op met de da en zal dan wel met hem langsgaan.
Reply
#2
Lijkt me inderdaad dat ze haar eieren kwijt wil. Het krabben aan de ramen klinkt herkenbaar. Het feit dat ze al een ei gelegd heeft, geeft aan dat ze nog meer te leggen heeft. Het is normaal dat leguanen stoppen met eten vlak voor de eileg, er is immers weinig ruimte meer in het lichaam ivm de eieren.
Lees vooral het artikel over legnood op onze site eens door: http://sdgl.org/verzorging/medisch/legnood
Goed van je dat je al contact hebt gehad met de dierenarts, heeft hij of zij ervaring met leguanen?
Een adequate legbak is belangrijk bij een vrouwtje, het kan zijn dat ze de bak niet geschikt vind en daarom haar eieren bijvoorbeeld niet kwijt raakt, maar zoals te lezen in het artikel kunnen er meer redenen zijn.
Neem sowieso weer contact op met de dierenarts, succes!
Reply
#3
Bedankt voor je reactie. Dat artikel heb ik al een paar keer gelezen.
Als bak voor nood een omgekeerde (schone) kunstof hondenmand. Zo is het net een soort grot met kleine opening om er in te gaan. Ze gaat er graag in.
Onze dierenarts heeft wel ervaring met leguanen, maar is niet gespecialiseerd. Het is zijn hobby en hij overlegd wel met specialist. Vrijdag ook met dierenarts contact gehad die wel gespecialiseerd is. Ik hoop morgen meer duidelijkheid te krijgen.
Reply
#4
Even een kleine update.
Vandaag naar de dierenarts geweest. Er zijn foto's gemaakt, daaruit blijkt dat ze vol met eieren zit. Ze is nog niet verzwakt, maar het duurt te lang. Morgen gaan we naar de universiteitskliniek in Utrecht. Daar zal ze dan verder behandeld worden. Waarschijnlijk wordt het opereren.
Reply
#5
Ik denk dat je de juiste stappen hebt genomen. Bij de universiteitskliniek in Utrecht kunnen ze je vast goed helpen. Succes en sterkte, altijd spannend dat soort dingen.
Reply
#6
Laat je trouwens even weten hoe het afgelopen is?
Reply
#7
In Utrecht hebben ze haar een calcium injectie gegeven. Een paar uur later had ze 18 eieren gelegd. Nu zijn we eerst het hok aan het schoonmaken. Ze had ook een klein beetje last van bloedmijt. Morgen halen we haar weer op. Valt dus toch mee. Nu wel goed in de gaten blijven houden dat ze de juiste stoffen binnen krijgt.
Reply
#8
Fijn dat ze ze toch uit zichzelf gelegd heeft uiteindelijk met wat hulp. Verwen haar maar goed met eten komende tijd Smile
Reply
#9
Hi Sophia,

Welkom hier. Smile 

Heeft Utrecht gekozen voor alleen calcium, geen oxytocine?
Reply
#10
welkom Sophia,
Als de schaal te zacht is en er daardoor legnood ontstaat wordt inderdaad calcium gegeven en kan dan dus werken hopelijk gaat je dier weer aansterken
Tessoro  en Bimbo (iguana iguana rhinolopha)
een hond, Philos (X border collie / friese stabij)
http://drakieonline.haaralbums.nl/
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)