Nieuwe kamer Darwin / New enclosure Darwin
#1
Heart 
Hoi Allemaal!
Eindelijk zijn zover dat we kunnen gaan beginnen aan Darwin's nieuwe kamer.
Voor degene die nieuw zijn en onze situatie niet kennen: Darwin is onze neushoornleguaan (Cyclura cornuta) en wij zijn in april verhuisd naar de andere kant van het land, waardoor we onze oude kamer (klik hier voor het bouwtopic daarvan) moesten afbreken. 

Op dit moment zit Darwin in een tijdelijk gecreëerd verblijf op zolder. Niet veel meer dan een ruimte van enkele vierkante meters met zand op de bodem, wat stronken, verwarmingspaneel en een UV-warmtelamp. Een beetje de basis dus.

Maar we willen weer wat moois maken voor ons ventje Smile
De kamer die we gaan omtoveren is ongeveer 10 m2 groot en heeft een relatief groot raam op de zuidzijde, met prachtig uitzicht op onze tuin en daarachter Duitsland Tongue

We, nouja mijn schoonvader dan, heeft enkele weken geleden de deur vervangen door het raamkozijn wat we destijds ook op de kamer gebruikt hebben. Deze moest andersom gehangen worden, dus dat was nog weer even een extra klusje om de scharnieren en deursluiting om te plaatsen. De plaat met het kattenluik komt overigens ook weer terug, maar die blijft voorlopig tijdens het bouwen er nog even uit, anders is het zo lastig de kamer in en uit stappen.

Plan van aanpak voor komende tijd zijn onder andere:
- Het aanleggen van de electra, daar hebben we een start mee gemaakt in de zin van, de juiste buis van de juiste groep onder de vloer te pakken zien te krijgen. In de originele situatie van het huis was beneden een grote kast waar de wasmachine en droger stonden, daar waren twee aparte groepen voor gemaakt. Nu is die kast het domein van Muk, mijn roodwang geworden. Maar de twee extra groepen konden we natuurlijk goed gebruiken. Een is nu in gebruik voor een wasruimte boven en de ander dus voor Darwin's kamer.
- Het leggen van een vinyl vloer. 
- Het isoleren van de muren. We zijn weer van plan om de kamer in zijn geheel te isoleren met piepschuim. De bedoeling is om het dit keer niet te verlijmen met de muur, maar om houten regelwerk tegen de muur te plaatsen, daartussen het piepschuim te zetten en vervolgens het geheel dicht te maken met houten platen. Op de vorige kamer hadden we de piepschuim wanden afgesmeerd met een aantal lagen cement. Op zich wel heel mooi, maar nadeel was het bevestingen van iets aan de wand, het vele werk en vooral ook het extra gewicht. In ons oude huis hadden we holle baksteen vloeren en nu hebben we houten vloeren. Dus qua gewicht kan het iets minder hebben. En aangezien we toch wel weer wat rotsen willen maken moesten we ergens schipperen.

Een plattegrondje met de plannen:

[Image: plattegrond%20kamer%20darwin_zps95jur2f4.jpg]

En wat foto's van de kamer zoals hij er nu bij staat, let niet op de rommel Wink

[Image: P1080375_zpsyflegtni.jpg]

[Image: P1080376_zps0yzynkvg.jpg]
Reply
#2
plan ziet er goed uit en het komt wel goed met darwins nieuwe verblijf gezien het vorige verblijf,succes ermee,en waar wonen jullie nu?
Reply
#3
Hoi Huub, we wonen nu in Koningsbosch, Limburg.
Voordeel is dat we nu wat meer ervaring hebben met het bouwen, dus weten ook wat beter wat wel werk en wat niet. Vooral het feit dat Darwin altijd zo prachtig zijn volledige rots wist onder te kakken Tongue Dat was altijd een mooi poetswerkje. We willen de ligplek onder de lamp dus ook iets anders vorm gaan geven zodat het makkelijker schoon te maken is.
Reply
#4
hoi
Van assen naar limburg is nogal wat, vanwaar deze beslissing, wij in geleen , fietsen regelmatig bij mooi weer naar de abdij met livar varkens, is ja in de buurt van konigsbosch en een prachtige omgeving aldaar.
succes met de verbouwing.
Reply
#5
Wij zijn voor een andere baan deze kant op verhuisd. Ik heb het idee dat het aandeel leguanenhouders in het zuiden wat hoger ligt dan in het noorden.
Is dat niet bij Abdij Lilbosch in Echt? Dat is inderdaad vlak bij. Zullen we ook maar eens een kijkje nemen binnenkort. Al wel een keer bij het wildpark Gangelt geweest. Een soort van wandeling door het bos waar je diverse hertachtigen, zwijnen en roofvogels kunt zien.
Reply
#6
We zijn afgelopen week flink bezig geweest met de wanden, deze zijn afgetimmerd met mdf platen met daarachter piepschuim. De reden dat we dit nu zo hebben gedaan is omdat we het niet zagen zitten om weer alle wanden met 4 lagen cement af te smeren Smile
Uiteindelijk gaan we deze wanden natuurlijk wel mooi egaal afwerken en schilderen.
Tegelijkertijd heeft Eddy ervoor gezorgd dat er een aantal stopcontacten op een nieuwe groep bij zijn gemaakt. Deze worden straks gebruikt voor de lampen en de verwarmingspanelen. 
Daarna de vloerplaten erin en bij de kwantum de goedkoopste vinyl vloer op de kop getikt en die er vervolgens in gelegd. Dit vind ik altijd zo leuk om te doen... not! Gelukkig zie je er straks niks meer van! haha

Vandaag bezig geweest voor de ombouw van de verwarming. Dit keer hebben we ook hiervoor voor een andere manier gekozen. Op pinterest zag ik iets in de trant van wat we nu gemaakt hebben voorbij komen als een soort schilderij/kapstok.
Het resultaat vind ik best leuk geworden. Natuurlijk word alles erom heen nog mooi weggewerkt in de rotsen die er gaan komen. 
Daar gaan we hopelijk morgen mee beginnen!

Foto's!

Eddy aan het werk, zo zie ik het graag Wink nee uiteraard heb ik hem keurig geholpen met de wandjes.

[Image: P1080388_zpsydjcr4dn.jpg]

En natuurlijk het resultaat van de verwarmingombouw:

[Image: P1080437_zps3tz7nj6n.jpg]
Reply
#7
Ohh wat super gaaf weer, super vet dat jullie weer gewoon een nieuwe kamer gaan bouwen, heel benieuwd hoe deze uiteindelijk wordt.

Jullie voordeel is natuurlijk dat jullie al een keer zo'n kamer gemaakt hebben, nu kunnen mooi alle dingetjes wat je toen graag anders had willen doen op de juiste manier toegepast worden.

Nogmaals ben heel benieuwd en hou het topic zeker in de gaten. Succes met de bouw verder...
Met vriendelijke groet,

Brian
Redactie Iguana Varia

Heb jij een leuke tekst, foto of wil jij een verhaal vertellen over onze geweldige hobby mail dan naar redactie@sdgl.org
Reply
#8
Deze tekst had ik al eerder willen posten, maar ivm problemen met de website nog niet eerder kunnen doen.

We zijn weer een klein stukje verder met de kamer.
Voordat we met de rotsen begonnen hebben we de plaats van de lampen bepaald. Omdat leguanen toch vrij grote dieren zijn, hebben we gekozen om dit keer twee lampen naast elkaar te plaatsen om zo een groter licht/warmte oppervlak te creëeren. 
Om de boel een beetje een natuurlijke uitstraling te laten houden hebben we takken gebruikt als ophangsysteem voor de lampen. 

De eerste rotsen beginnen vorm te krijgen. We hebben gedeeltelijk hetzelfde principe gebruikt als de vorige keer, een stellage van hout (altijd handig om het een en ander aan afvalhout/restanten te bewaren) maar dit keer hebben we meer gebruik gemaakt van gaas. Om de boel wat meer natuurlijke vormen mee te geven en om het gewicht zo laag mogelijk te houden.
Nadat we dat klaar hadden konden we beginnen met purren, altijd leuk Tongue Vooral toen Eddy met zijn hoofd onder de natte pur ging zitten.
Reply
#9
En  dan nu wat foto's die erbij horen:

De eerste onderdelen van de stellage
[Image: P1080440_zpsu5wx7i8e.jpg]

Daarna zorgen dat de boel goed aan elkaar zit en afwerken met gaas. Een deel van de holte onder de stellage kan gebruikt worden als hol.
[Image: P1080442_zpsj9evx9d4.jpg]

En het resultaat na een eerste laag pur, de dag erna hebben we nog op diverse plekken wat flinke dotten pur gespoten om wat meer vormen erin te krijgen.
[Image: P1080444_zpsvyyqqedb.jpg]

En natuurlijk Eddy zijn kapsel na het purren Tongue Gelukkig hoefden we niet meteen de tondeuze tevoorschijn te halen. Kwestie van boel goed laten drogen en daarna met heel veel geduld  de rotzooi er uit pulken Tongue
[Image: Foto0090_zpsv6yhvfq5.jpg]
Reply
#10
ziet er al goed uit . vooral het nieuwe kapsel van Eddy   2
Tessoro  en Bimbo (iguana iguana rhinolopha)
een hond, Philos (X border collie / friese stabij)
http://drakieonline.haaralbums.nl/
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)