'Krokodillen vertonen regelmatig speelgedrag'
#1
Bron: http://www.nu.nl/wetenschap/3991354/krok...drag-.html


Krokodillen vertonen regelmatig speelgedrag en zouden in gevangenschap dan ook de beschikking moeten hebben over speciaal speelgoed. Dat betoogt een gerenommeerde bioloog in een nieuwe studie.  Krokodillen vermaken zich graag met objecten zoals een bal, of drijvend afval.
In sommige gevallen spelen de reptielen zelfs samen met soortgenoten, mensen of andere diersoorten.
Dat beweert onderzoeker Vladimir Dinets van de Universiteit van Tenessee in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behavior and Cognition.

Verzorgers

De bioloog analyseerde verschillende eerder uitgevoerde onderzoeken naar gedrag van krokodillen dat geen andere functie lijkt te hebben dan plezier maken.

Ook gebruikte hij in zijn studie gegevens uit enquetes waarbij verzorgers van krokodillen via internet werden ondervraagd over hun ervaringen met speelgedrag van de dieren.
De respons was groot. Zo maakten veel verzorgers melding van incidenten waarbij de reptielen leken te spelen met stukken hout, een kapotte bal, of stukjes steen.

Glijden

Ook zijn er volgens de studie jonge krokodillen geobserveerd die zich steeds opnieuw van dezelfde helling naar beneden lieten glijden, of op de rug van volwassen dieren gingen zitten.
Zelf was Dinets er getuige van dat een jonge krokodil vriendschappelijk speelde met een rivierotter. Verder refereert hij in zijn studie aan een 20 jaar durende vriendschap tussen een krokodil en een man die het dier verpleegde na een ongeval.
"Deze krokodil zwom vaak samen met zijn menselijke vriend, deed net alsof hij hem aanviel en liet zich dan vervolgens knuffelen", verklaart Dinets in de Britse krant The Independent.

Speeltjes

Volgens de bioloog suggereert zijn onderzoek dat krokodillen die in gevangenschap leven de beschikking zouden moeten krijgen over speciaal speelgoed, net als bijvoorbeeld apen.
"Honderdduizenden krokodillen worden op dit moment gevangen gehouden in dierentuinen en commerciële krokodillenboerderijen", aldus Dinets. "Als ze zich zouden kunnen vermaken met speeltjes, zouden deze dieren gelukkiger zijn."
Reply
#2
elk dier wil toch spelen dus waarom de "krokies" niet  maar ja de arme beesten hebben nu eenmaal een slechte naam Angry Huh
Tessoro  en Bimbo (iguana iguana rhinolopha)
een hond, Philos (X border collie / friese stabij)
http://drakieonline.haaralbums.nl/
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)