Bedreigde leguaan is te lekker
#1
De media besteed aandacht aan de Iguana delicatissima. Zowel op NOS als NU.nl/wetenschap is een stukje te vinden.

Bron NOS

De inheemse Antilliaanse leguaan op Sint Eustatius is te smakelijk. Hij dreigt uit te sterven, onder meer doordat er te veel op gejaagd wordt door mens en dier. Dat meldt Vroege Vogels. Het dier wordt op het Caribische eiland als een delicatesse beschouwd.

Op Sint Eustatius leven naar schatting nog enkele honderden exemplaren. Ooit kwam de leguaan met tienduizenden voor op de eilanden tussen Anguilla en Martinique. Op zeven van de 14 eilanden is hij inmiddels verdwenen.

Delicatissima
De wetenschappelijke naam voor de leguaan is iguana delicatissima, vrij vertaald de lekkere leguaan. Die eigenschap doet het dier nu de das om. Ook is het leefgebied van de reptielen steeds kleiner geworden. De introductie van de groene leguaan is ook bedreigend, ze eten hetzelfde. Er geldt al jaren een jaagverbod op de leguaan.

De Stichting Reptielen Amfibieƫn Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) en de Sint Eustatius National Parks (Stenapa) starten een grote actie om te voorkomen dat de inheemse leguaan uitsterft. Er moet nog geld worden ingezameld via crowdfunding.

[Image: 693904.jpg]

Bron NU.nl

De inheemse leguaan Iguana delicatissima dreigt uit te sterven. Er leven nog enkele honderden exemplaren op het Caribische eiland Sint Eustatius, maar dat zijn er te weinig om de populatie in stand te houden.

Amfibieƫn- en vissenorganisatie Ravon is daarom samen met St. Eustatius National Parks een actie gestart om het dier voor uitsterven te behoeden.
De inheemse Antilliaanse leguaan heet niet voor niets 'delicatissima': op het dier wordt zowel door honden en katten als door de mens gejaagd. De soort wordt daarnaast verdrongen door de invasie van groene leguanen op het eiland en door aantasting van het leefgebied.
Vanaf dinsdag kunnen mensen via de website van Ravon een leguaan adopteren. Dat kost geld, dat wordt besteed aan de bescherming van de diersoort op het Caribische stukje Nederland.
Reply
#2
Zou zonde zijn moesten deze uitsterven!!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)