Ivy heeft eieren gelegd
#1
Gisteren kwam Eddy thuis en hoorde gestommel boven, Darwin en Ivy hadden mot, zoals wel eens vaker, maar ditmaal zag hij dat Darwin toch wat beschadigingen had opgelopen. Een kras in zijn nek en een stekel op zijn wang die lijkt te missen. Allemaal erg oppervlakkig, maar niet leuk natuurlijk.
Toen ik thuis kwam was Ivy druk in de weer rondom de plantenbak waar de druif in heeft gestaan en had er al wat grond uitgemikt.

Tsja wat nu? zou ze dan toch eieren hebben? Terugkijkend naar de laatste dagen viel wel op dat ze vaker tegen het raam zat te krabben in die hoek en ook vaker op die plek zat (met uitzicht op Darwin zijn zonplekje) En dat ze de laatste tijd wat minder at uit de voerbak.
Toen ze uiteindelijk echt begon te graven in deze pot hebben we besloten om Darwin uit de kamer te vangen. Dit ging relatief makkelijk, hij liep zo de zak in met aanmoediging van een aantal marionbrokjes.

Aangezien Storm een stuk minder brutaal is dan Darwin en minder snel de confrontatie opzoekt, hebben we deze twee dus omgewisseld. Storm op de kamer en Darwin op zolder. Het was even mot toen Storm in de buurt kwam van Ivy, maar ze stoof al snel een andere hoek van de kamer in.
We hebben tijdelijk even wat lakens opgehangen als visuele Barrière.

Uiteindelijk zat Ivy met haar kont naar beneden in de pot en dit heeft zo'n 2 a 3 uur geduurd. Daarna is ze bovenop de pot blijven liggen.

Vannacht natuurlijk slapeloze nachten gehad, zouden er nou eieren uit zijn gekomen of niet? En ja hoor, vanochtend ging Eddy kijken en zag hij duidelijk een glimp van een ei.

Heb haar zonet wat stukjes mandarijn met calcium geven met wat marionbrokjes. Ze at ook meteen even wat uit de voerbak. Nu zit ze weer bovenop de pot de wacht te houden.

We zijn überhaupt niet van plan om iets met de eieren te doen (zo geweldig lijken ze er ook niet uit te zien), maar is het verstandig om haar de komende dagen met rust te laten, of doen we er beter aan de eieren weg te halen?

Verdere tips zijn altijd welkom!

Even wat foto's:

Graven:

[Image: P1050238_zps3051f15f.jpg]

Leggen:

[Image: P1050240_zps65b73a5d.jpg]

Vanochtend, de wacht aan het houden, je ziet goed dat ze er redelijk uitgeknepen uitziet.
[Image: P1050244_zps1880c0fd.jpg]

[Image: P1050253_zpse3bf493f.jpg]

Mandarijntjes eten, kon mooi even foto's maken:
[Image: P1050254_zps26e9660f.jpg]

Het is wel duidelijk dat de gemaakte legkist niet beviel, waarschijnlijk toch te ruim en denk dat ze deze grond toch prettiger vindt. In de toekomst moeten hieraan dus nog wat aanpassingen gedaan worden.

Overigens, we hebben de dieren zondag gewogen, Ivy was wat afgevallen, van 2.25 kg naar 2.08 kg. Dit was trouwens gewogen in de ochtend, andere keren was dit 's avonds.
Reply
#2
dat is super nieuws ....gefeliciteerd.
Gaan jullie een poging wagen ze uit te broeden?

groet
Reply
#3
Cyclura soorten hebben de neiging om hun nest van enkele uren tot een paar dagen te beschermen. Niet zozeer de eieren dus. Ik begrijp dat je niets met de eieren doet dus je kunt ze nog even laten liggen.
Reply
#4
Vandaag met de camera haar een beetje in de gaten kunnen houden op het werk.
Ze heeft de hele dag wel rondom of op de pot gezeten. Een aantal keer op onder de lamp gelegen en de voerbak bezocht. Echt veel is er niet uit gegeten. Zostraks nog een paar mandarijntjes met calcium gegeven, dit gaat er goed in.
Ze lijkt nog wel steeds de eieren beter te willen begraven. Dan krabt ze de grond die op de vensterbank ligt richting plantenbak om vervolgens weer wat te rommelen in de plantenbak. Ze gooide er zonet ook per ongeluk een ei uit.
Daar heeft ze dan ook de inhoud van opgelikt wat eruit was gekomen.

Is het normaal gedrag dat ze nog wat graafgedrag vertoond? Net krabde ze wat over de grond en even in de zandlaag die in het babybadje ligt, maar dat was dan ook niet langer dan een minuut.

Nu ligt ze op haar slaapplaatsje waar ze de laatste week ook al lag (bovenop de legkist)
Reply
#5
Dat graafgedrag is normaal. Wat ze wil is de nestplaatst zodanig dichtgooien dat niet met te zien is dat het een nestplaats is geweest. nadat het dicht is blijven ze veelal met hun poten veegbewegingen over de plek maken om het oppervlak zo te bewerken dat er geen sporen meer zichtbaar zijn.
Reply
#6
is de ander ook zwanger of niet
Reply
#7
Dat verwacht ik niet. Storm hebben we ergens in April/Mei apart gezet.
Vandaag de eieren weggehaald. Ivy lag (en ligt nu nog steeds) onder de lamp te zonnen.
Moet zeggen dat het niet echt supermooie eieren waren. Niet echt glad ofzo. Maar jeetje wat een lomp grote dingen zeg. Het waren er trouwens 7.
Wat kan ik komende dagen van haar verwachten qua gedrag?
Reply
#8
Ze kan normaal gedrag vertonen zoals je gewend bent. Maar kan ook wat onrustig zijn en beweegelijk. Snel geiiriteerd en fel.
Reply
#9
Ik kan merken dat ze erg fel is. Storm mag absoluut niet in de buurt komen. Ik hoop dat dit snel minder wordt, aangezien Storm er altijd in paniek vandoor gaat. Vannacht hebben ze wel samen in de stronk gelegen... We wachten het nog even af.
Reply
#10
Gefeliciteerd met een goede eileg en wat een verassing. Wat ik hier met iguana iguana heb gezien is dat ze weken na het leggen toch nog terug keren naar het nest en maximaal zand verplaatsen naar de kist zelf zodanig dat Jacky het zand van de ene kist naar de andere kist bracht. Het aanhoudende gedrag van krassen tegen de ramen is een eerste signaal dat men graafneigingen heeft en zoekende is naar een geschikte legplek. Dit zal niet helemaal overeenkomen met cyclura maar wilde het even vermelden.

nogmaals gefeliciteerd met een onverwachte goede eileg en maar lekker goed bijvoeren.

gr, Roland
Iguana I. Red 120 | Iguana I. Blue 210 (Axanthic) | Iguana I. Green 0:0:1 | Hydrosaurus Pustulatus 111
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)