Positieflijsten
#1
Misschien dat sommigen het al meegekregen hebben, maar gisteren is de positieflijst voor zoogdieren aangeboden aan de tweede kamer.
Later zijn de vogels, reptielen en vissen ook aan de beurt.
Ik wil hier toch even mijn gal over spuwen...

Ik vind het een prima idee dat er richtlijnen komen voor het houden van dieren, maar het verbieden van veel van deze dieren vind ik een zware betutteling.
Waarom zouden er bijvoorbeeld geen capybara's gehouden mogen worden? Wat is het grote verschil met bijvoorbeeld geiten of schapen? Waarom worden productiedieren uit de lijst gehouden. Is een paard niet veel veeleisender om gehouden te worden?
Als iemand zijn zaakjes goed op orde heeft, dan zie ik het probleem eerlijk gezegd niet.
Hoeveel konijnen worden er alleen gehouden in een hokje buiten, zonder lichaamsbeweging? Mag dit dan wel gewoon. Nee als we het hebben over dierenwelzijn mag er wel wat verder gekeken worden dan alleen de exoten.

Door mijn werk hoor ik helaas regelmatig treurige verhalen door onwetendheid over het houden van huisdieren (en dat geld dan voor de meest gehouden huisdieren)
Het zit er bij zoveel mensen van vroeger uit ingeprent dat konijnen best alleen in een hok buiten gehouden kunnen worden, dat parkieten best in hun eentje in een klein kooitje kunnen en dat goudvissen in een kom horen. Ach en het is ook zo leuk om een nestje kittens te nemen, om ze vervolgens gratis weg te geven zonder ontworming/inenting en chip. Van de week zelfs met een klant gesproken die broer en zus konijn bij elkaar had zitten en dat er misschien wel jonkies zouden komen... Lekker die inteelt. Maargoed ik dwaal af.

Waar ik me zo aan irriteer is dat de exoten zo slecht in het nieuws gebracht worden.
Ze hebben het dan over gevallen zoals wasbeerhonden die weggehaald worden, omdat de mensen dachten dat hij net zoals een hond zou zijn.
Hoeveel honden worden er ieder jaar gedumpt omdat mensen er iets anders van verwacht hadden? Een dier is een dier. Ik zie eerlijk gezegd het verschil niet. Of dat nou een hond, kat, wasbeerhond of stinkdier is.
Elk dier heeft een bepaalde verzorging nodig en als je hier niet aan kunt voldoen, moet je er gewoon niet aan beginnen.
Voor degene die wel offers willen brengen om hun huisdier goed te verzorgen is dit verbod toch wel ronduit belachelijk.

Honden, katten en productiedieren vallen trouwens buiten de lijst, waarschijnlijk omdat ze hier teveel tegenwerking door zouden krijgen. Kijk eens naar hoeveel katten en honden er in asiels zitten? Laat ze een chip-plicht voor katten invoeren en een kattenbelasting.
Het word normaal gevonden dat katten gewoon overal los mogen lopen (lees: mijn tuin) De inheemse vogels worden te pas en te onpas gevangen, ze schijten en sproeien overal.. over faunavervalsing gesproken...
Als je een kat wilt houden vind ik dat je die lekker op je eigen terrein moet houden. Zet je tuin af, zodat ze niet over de schutting kunnen komen. Kunnen ze toch lekker buiten. En geef ze verrijking.
Wat ik bedoel te zeggen is dat bepaalde exotische zoogdieren misschien wel beter te houden zijn dan bijvoorbeeld katten of honden.
En ik denk dat ook minder mensen hier last van zullen hebben.

Ik denk overigens ook dat ze beter naar de problematiek van de overvolle asiels kunnen kijken waar de dieren die wel gewoon vrij gehouden mogen worden in zitten. Er is maar een klein deel dat exoten houdt en wat mij betreft mag dat ook wel zo blijven.

Ook word er alleen gekeken naar mensen die huisdieren houden om mee te knuffelen, niet iedereen heeft dat als uitgangspunt om dieren te houden.

Ik ben benieuwd of de kamer überhaupt iets kan met deze lijsten en ik mag hopen dat ze het afwijzen. Als ze zoiets willen doen, moeten ze alle dieren meenemen in hun onderzoeken.

Misschien dat een regelgeving in de vorm van een vergunning nog niet zo raar is, maar dan moeten ze het wel iedereen beschikbaar stellen om aan een vergunning te komen. Dit zal voor veel mensen een drempel zijn om bijvoorbeeld direct een grondeekhoorn aan te schaffen, maar voor degene die echt graag willen moet het dan ook haalbaar blijven.

Pfff we zullen het allemaal wel weer zien, maar ik kan er ongelooflijk chagrijnig van worden... Ben benieuwd hoe jullie hierover denken.
Reply
#2
Gelukkig is er momenteel in België nog niet veel sprake van positieflijsten (al zal het wel gaan komen vrees ik, gezien er vandaag weer een pummel zijn rotspython heeft laten ontsnappen en dit groots in het nieuws is gekomen). Verder ben ik ook voorstander van controle. Wil je bepaalde dieren houden, dan moet je aantonen dat je weet waar je aan begint, moet alles worden aangegeven (denk maar zoals bij wapens) en zou er een standaard controle van de verblijven moeten zijn. Dit dan wel door mensen die weten wat er gebeuren moet, en niet door een wijkagent.

Maar aangezien er vandaag, naar aanleiding van de nieuwe alcohol-wetgeving in Nederland, bij ons een gelijkaardig voorstel is ingediend EN even snel, volmondig werd afgekeurd, ben ik er gerust op dat ze hier alvast niet blindelings het voorbeeld van mijn noorderburen gaan volgen.
1.1.0 iguana iguana rhinolpha
0.5.0 Chelonoidis carbonaria
3.2.1 testudo hermanni boettgeri
 
Reply
#3
Dat er richtlijnen komen op welke wijze een diersoort gehouden dient te worden daar is iedereen het welover eens Dat er dus wat moet veranderen wordt daardoor ook begrepen. Maar het WUR rapport en de gehanteerde onderzoekmethodiek rammelt aan alle kanten. Het is geschreven naar de mond van de opdrachtgever, het min. van EL&I. Soortspecialisten zijn niet gehoord.

De hond en kat zijn buiten beschouwing gelaten. Anders levert dat teveel problemen op als je die zou verbieden.Terwijl daar veel mis gaat.


Het zoogdieren WUR rapport en advies zal mogelijk na aanbieding gewoon aangenomen gaan worden.Dat wil niet zeggen dat we er nog steeds druk mee bezig zijn om het tij te keren voor reptielen & amfibieen.

Check met regelmaat de site van het PVH
Reply
#4
Ik zal vanavond even de berichten van SATO plaatsen hierover.

groet,
Reply
#5
Ik denk dat de volgende link vollediger is. Naast dat Ed Gubbels een duidelijk beeld geeft wat er gespeeld heeft en nu loopt tref je daar ook bij elk deelonderwerp de bijbehorende documenten aan.

http://www.huisdieren.nu/over-pvh/wat-do...eflijsten/
Reply
#6
Stichting AAP blijft het standpunt poneren dat de positieflijsten zijn opgesteld in goed overleg met stakeholders (DIBEVO, PVH, Stichting AAP,Dierenbescherming, Dierenartsen en nog een aantal anderen)
Dit is gewoon een grove leugen, al deze partijen zijn inderdaad uitgenodigd voor overleg echter zijn zij uit het overleg weggelopen aangezien er toch niet naar hun geluisterd werd. Er bleef naast Stichting AAP slechts een stakeholder zitten en dit was niet de Dierenbescherming, PVH of DIVEBO (weet even niet concreet welke het was). Dit feit bekend zijnde kan zo een positieflijst nooit goed overwogen zijn opgesteld als slechts een zeer minimaal aantal stakeholders echt zijn mening/standpunt heeft kunnen inbrengen.
Stichting AAP blijft echter bij de bewering dat de lijst weloverwogen is opgesteld.

Breng deze leugen van Stichting AAP aan het licht en laat zien dat deze lijst ondoordacht en totaal willekeurig is opgesteld!
15
Reply
#7
Stichting AAP moet zichzelf inderdaad eens goed achter de oren krabben.
Ze doen net alsof ze duizenden dieren elk jaar opvangen die van particulieren afkomstig zouden zijn.
Ik heb cijfers gezien die dit bij lange na niet halen. Prima dat er een opvangcentrum is voor deze dieren.
Maar moeten de honden en kattenasiels dan ook ervoor gaan zorgen dat deze dieren niet meer gehouden mogen worden?
Op deze plekken wordt er wel gedaan aan adopties en herplaatsing, maar stichting AAP wil volgens mij liever alles zelf houden. Ik denk dat er genoeg liefhebbers/hobbyisten zijn die diverse zoogdieren die daar opgevangen worden, willen adopteren om ze een prettige leefomgeving te geven.
Ik ben nog nooit bij stichting AAP geweest, maar in de honden en kattenasiels zitten de meeste dieren er nou ook niet echt optimaal bij... voor die dieren is het wel beter om herplaatst te worden.
Herplaatsing zou er eveneens voor kunnen zorgen dat er minder dieren gefokt hoeven te worden voor de verkoop, omdat de vraag dan voor een deel opgevuld wordt.
De eigenaar had het in een filmpje wel over het dweilen met de kraan open en straks als de wet er zal zijn dat het dweilen is met de kraan dicht, maar in feite houdt hij het op dit moment ook zelf in stand dat de kraan open blijft staan.

Nogmaals ik ben het er niet mee eens dat veel van deze diersoorten te gemakkelijk verkocht zouden mogen worden, maar verbieden vind ik gewoon heel erg ver gaan. Als iemand de juiste voorzieningen heeft getroffen.. waarom dan niet?
Reply
#8
Dit is een stuk van Facebook geschreven door Jan Paul Groen.
Ik vind het eerlijk en recht tot zijn raap, en waardig genoeg om even hier te delen.

Er is een groep genaamd: Positieflijsten: Weinig Positiefs
Ik nodig iedereen uit wie lid is van Facebook om even te invoegen, want samen staan we sterk WinkJan Paul Groen:
Trots op wat wij samen hebben bereikt!

Ik loop nu 20 jaar actief mee binnen de hobby. Een hoop ellende gezien maar vooral een zeer positieve stijgende lijn, ik kan dus met recht zeggen dat ik erg trots ben op wat wij hobbyisten onderling bereikt hebben. Het internet heeft hier in de laatste tien jaar ook met een enorm aan meegeholpen, zo kwam ik meer en meer in contact met hobbyisten van ver buiten mijn regio en zelfs op internationaal vlak. Zo konden we mensen begeleiden die nieuw waren binnen onze hobby en met informatie voorzien waar deze anders via boeken maanden tot zelfs jaren over hadden gedaan. En konden dit nu binnen enkele weken tot zich nemen.

Ook een negatieve kant kwam aan bod via internet. Negatieve berichten verspreiden zich als een idioot, en was je hier niet tegen bestand kon je hier zelfs flink depressief van worden. Ik heb er dan ook veel zien komen en nog meer zien gaan. De ellende binnen de hobby speelt zich dan niet meer ver van je bed af maar op een klein beeldscherm voor je neus, wat het soms erg moeilijk maakte de positieve kanten nog te zien. Zeker als je er gevoelig voor bent zal je eerder op de negatieve berichten klikken dan op de positieve en dat is jammer. Want er is zoveel positiefs aan alles wat wij doen! En ook dit gedeelte kun je zo mooi maken als je zelf wil net zozeer als dat men de dingen zo negatief kan maken als je wil...

Media en zijn negatieve steun aan onze mooie hobby die in zijn geheel onterecht is. We worden als een stel asocialen neergezet met tattoos en pitbulls. Wat in werkelijkheid ook zeker een gedeelte van onze hobby uit bestaat. Maar wil absoluut niet zeggen dat deze mensen dom of asociaal zijn. Misschien een aparte manier van leven, een beetje de keerzijde van onze maatschappij. Maar wel een keerzijde die bij onze maatschappij hoort! Net als hamsters voor je kind die op deze manier de eerste vormen van respect aanleert. Want respect voor een dier maakt dat je anders tegen de wereld aan gaat kijken over het algemeen.
Kinderen leren hiervan, wanneer een dier pijn heeft en leren verantwoording te dragen voor een levend wezen, en dit is nou precies wat mensen over het geheel gezien zo mooi maakt. Ook die mensen met tattoos en pitbulls en de andere kant van onze maatschappij vormen. Waarvan het grote gedeelte heel gericht met hun ding bezig is. Waar een kennis in schuilgaat waarbij veel afhankelijk van het intellect en beoordelingsvermogen. Waarvan ze soms achterover slaan van verbazing. Iets waar wij Nederlanders trots op moeten zijn! Die vrijheid, die complete kennis waar ons volk wereldwijd om bekend staat. Die vrijheid van meningen, maar ook zeker dat ruimdenkende.

De handelaren binnen onze hobby en vele andere hobbywerelden, en kan met zekerheid zeggen en dit is puur uit eigen ervaring, dat die handelaar toch wel een zekere passie voor dieren moet hebben wil hij/zij hier een zinvol bestaan in opbouwen. Een dood dier is een verlies en minder brood op de plank, dus dat er zoveel uitval is binnen onze hobby is onzin. Maar momenteel leven wij in een maatschappij waarin handelaren worden afgeschilderd als brute mensen die geen donder geven om een dierleven. Laatst kwam een gek langs op Journaal met een dierenwinkel waarin 140 dieren aan de hongerdood zijn gestorven. Als ik niet beter had geweten en de tv op het juiste tijdstip had aangezet, had ik hier werkelijk om moeten lachen en gedacht dat het een stuk uit Koefnoen betrof! Helaas was dit niet zo! Dit had dan ook niets met onze hobby vandoen en die kerel staat binnen onze hobby als een halve psychopaat te boek. Helaas is het onze wetgeving waardoor deze man kan doorgaan met zijn zieke gedrag. En dit ligt dus niet aan onze hobby.

Wat ik het ergste vind is dat wij als hobbyisten gefrustreerd moeten toekijken hoe onze hobby word afgeschilderd door toedoen van de mainstream media en de achterban die zich zogenaamd dierenliefhebbers noemen. In werkelijkheid zijn dit of liefhebbers met een zwart/witte kijk op het geheel en zijn ze vaak niet verder geweest zijn dan de grenzen van ons eigen land, of de werkelijkheid wat zich wereldwijd afspeelt en waarom we juist zo trots moeten zijn op wat er binnen onze hobby afspeelt niet kunnen zien of willen zien. Want een wild dier hoort in het wild en punt uit is hun mening. Ja, helaas werkt het niet zo zwart/wit. Een hoop wilde dieren die letterlijk geen enkele bestaansrecht meer hebben in hun eigen land en op uitsterven staan of al zijn uitgestorven. Daarbij worden deze dieren vaak niet eens gezien door beschermingsprojecten in de landen van herkomst. Aangezien daar gewoon het vermogen niet voor is en/of een hoop gebieden worden met de grond gelijk gemaakt voor het aanleggen van steden of de palmolie industrie, die in rap tempo enorme lappen regenwoud plat bombarderen. En uiteraard mogen we de veeteelt niet vergeten die hun plekje ook weer nodig hebben. Dan krijg je nog een heel groot gedeelte bevolking in deze landen die zich gewoonweg niet bezig houden met de natuur. Die hebben wel iets beters te doen en is een dier of tot last of vormt het gewoonweg een bedreiging. Dan zal men hier geen seconde verder over nadenken en het dier liever de hersenen inslaan. In plaats van het risico te nemen dat het betreffende dier misschien toch geen gevaar oplevert.

Dan bestaat er nog een andere groep dierenliefhebbers die ooit net als ons als hobbyisten begonnen. Die dan uitgroeiden tot iets, zogenaamd onder de noemer van een stichting, ter opvang van uitheemse diersoorten. En vooral van deze groep word ik veelal echt misselijk. De verhalen binnen onze hobby en ook vaststaande feiten over werkwijze achter de schermen liegen er niet om. Veel waren ooit handelaar en zagen ineens het licht. Begonnen een opvang en zien zich nu als de "verbeterde" hobbyist om het maar zo te noemen en zijn vergeten waar het werkelijk om ging en hoe ze ooit zelf begonnen zijn. En door alle ellende waar deze zich in verkeren kunnen ze ook werkelijk niets positiefs meer zien. Doen dan ook alles maar ook werkelijk alles om onze hobby in een verkeerd daglicht te plaatsen, gebruiken fragmenten en filmpjes uit het verleden of het buitenland om de Nederlander voor zich te winnen in hun gedachtegoed. Natuurlijk moeten ook deze mensen er zijn. We komen hier nooit omheen, net als dat er altijd een gedeelte leed bij dieren blijft bestaan zolang er mensen zijn. Of die dieren nu bij mensen thuis wonen als huisdier of in het wild, er zullen altijd mensen zijn die dieren mishandelen. Zo ook negatief ingestelde mensen en ook positief. De negatieve zijn dus TROTS op wat ze nu bereikt hebben, verschil moet er zijn zeggen we dan maar.

Verbieden van huisdieren mag nooit een optie zijn, het enige wat je hiermee veroorzaakt is een illegale markt en geen enkel zicht op de zaak. Datgeen waar we nu net uit waren! Eindelijk is er zicht op de zaak, veel diersoorten komen tegenwoordig van farms die deze normaal voor vlees of de leder branche/vachten fokten, een gedeelte is nog wildvang maar ook deze worden in zover dat mogelijk is gereguleerd. Veel diersoorten die gevangen worden aan de rand van regenwouden of elders, maar vrijwel niet (Op een zeer beperkt aantal na wat het ook juist weer heel interessant maakt voor de wetenschap) uit beschermde gebieden of uit populaties welk in geding zijn door het wegvangen van deze dieren voor de hobby. Ook dit zijn fabeltjes die meer thuishoren in de fabeltjeskrant dan het AD of Telegraaf.

Dus ook hier ben ik heel trots op dat veel (Zeer groot percentage) diersoorten binnen onze hobby uit de import afkomstig een kans verdienen een geliefd huisdier te worden in plaats van een stel mooie laarzen of flipflops. Of tot handtasje of portemonnee verwerkt worden, je kunt de dingen dus ook positief bekijken.
Marokkanen, ik ben werkelijk blij voor wat deze hebben gepresteerd in ons land. Zelfs het ruilen van een kameel blijft voor de wet legaal, dat is toch wel de ultieme manier van integratie? En natuurlijk weet ik dat een betere wereld begint bij jezelf dus dat wij de hamsters moeten afpakken van onze kinders lijkt me in die zin vrij logisch? Sorry voor mijn verknipte gedachte maar deze is in werkelijkheid niks minder verknipt dan de onlogische lijst opgesteld door het WUR. Leg mij anders eens uit hoe het kan dat ik wel een kameel in de achtertuin kan plaatsen, maar het meest verkochte diersoort welke meer dan een succes gebleken is in gevangenschap tot een verboden diersoort behoord? En een degoe, het is werkelijk ongehoord! En deze vorm van dierenkennis zou wat mij betreft strafbaar gesteld mogen worden, uit hun ambt zetten en taakstraf aan het spoor. Gezien het spoor ook al niet spoort tegenwoordig…

Tot slot onze hobby en waar ik zo trots op ben, waar ik voor leef. Wat me bezighoud en waar ik iedere traan in mijn lichaam voor zal laten, waar ik lief en leed mee heb gedeeld en waar nu een grote kans in zit dit tot een eind te moeten brengen. We hebben een huis dat letterlijk omgebouwd is voor dieren gezien wij hier nooit meer weg wilde, wat een half levenswerk is geworden waar kosten noch tijd en moeite voor zijn gespaard. Waar we dieren houden op een hoger niveau als menig dierentuin in Europa, waar we de meest uiteenlopende diersoorten hebben gekweekt met succes en deze kennis hebben verspreid/overgebracht via het internet en contact onderling naar andere mede hobbyisten. Diersoorten welke elders nog niet waren gekweekt en welke dierentuinen letterlijk al jaren in hun bezit hadden zonder enig succes. Is het ons hier wel gelukt en het volgende durf ik daarom ook met een zekere stelligheid te uiten. Ja, kweken van onze dieren is dan ook onze passie en niet alleen het houden van onze dieren. Diersoorten zuiver kweken met gescheiden bloedlijnen met invloeden van natuurlijke omstandigheden hier in ons land voorradig zijn, zoals het natuurlijk lichtspectrum. Zelfs dieren tot aan de specifieke lokaliteit toe kweken voor een zeker behoud. Iets wat ik nu nog niet mogelijk acht, aangezien de verschillende problematiek in de wereld en de kosten die hieraan verbonden zijn, maar het is zeer zeker van belang dat al deze dieren dan juist in gevangenschap behouden blijven.

En dat dit tegenwoordig mogelijk is zonder de hulp van dierentuinen is gewoon geweldig en daar mogen we trots op zijn! Eigenlijk moeten we dit nog meer dan dat, maar zover zijn we nog niet en we kunnen ook niet alles verwachten natuurlijk. Maar het zou erg mooi zijn dat in een dergelijk land als deze waar de kennis van uitmuntende kwaliteit is dit gepromoot zou worden, in plaats van precies het tegenover gestelde van wat er momenteel gebeurd. Want waarom word een fabrikant wel aangeprezen om zijn nieuwe groene auto en wij krijgen voor ons werk een trap na? Waarom word overal reclame gemaakt voor zonnepanelen en het werk wat er echt toe doet voor ons nageslacht word bij deze even 100 meter de grond in getrapt!? Willen we geen betere wereld voor onze kinderen? Een wereld waarin niet uit boeken word verteld hoe al deze dieren ooit eruit zagen? Want als dit alles gebeurd is dat de toekomst waar wij allen naar toe streven. Wie iemand anders verbied een stap te zetten moet zelf ook geen hoge verwachtingen meer hebben wat dit aangaande... Dit is waar het leven om draait, heb respect voor je medemens.
Heb dan ook respect voor mensen die het wel goed doen! Mensen die nog trots durven zijn, die hun passie/hart achterna gaan. Die de wereld proberen te veranderen in een positief iets, en niet dat eeuwig negatieve gepraat wat zo 1985 is. En vooral, die mensen die nog een hobby hebben! Want waar zal dit eindigen? Wat mogen we nog wel over 20 jaar vanaf nu?

Nee mensen, wil je iets aan dit leed gaan doen moet je dit logisch gezien niet gaan verbieden maar reguleren! Zorg dat dieren op een lijst komen niet voor een verbod, maar om hier een vergunningsplicht op te zetten. Gevaarlijke diersoorten mag je prima houden onder bepaalde omstandigheden en in zeldzame situaties zelfs een leerplicht en vergunning die men kan halen.

Maar verbieden mag je een diersoort nooit! En waarom? Als iemand volgens de normen van een dierentuin een chimpansee kan houden of gorilla, een panter of neushoorn van mijn part. Die hier de benodigde papieren voor heeft gehaald en over de ruimte beschikt en alles via de richtlijnen heeft zoals het hoort. Het dus houd zoals het gehouden dient te worden scheelt dit extra ruimte in de opvang en heeft iedereen min of meer wat hij/zij graag zou willen. Ja, natuurlijk kost de staat dit wat extra geld, daar zijn regelgevingen voor, maar ook een hoop onkosten zullen niet voor de staat zijn. En wat deze lijst gaat veroorzaken gaat al helemaal veel geld kosten, hoop bedrijven die failliet gaan. Mensen met kennis en expertise die wegtrekken en een zeer hoog aantal dumpdieren!! Stel dat deze lijst deel gaat uitmaken van onze wetgeving zal dit tot meer leed resulteren dan alleen de dieren die hiervan de dupe zijn geworden.
15
Reply
#9
leuk lang verhaal.....
Wie JP kent zal hier al vele dingen zo uit schrappen.
wie schrijft die blijft, denkt men. :dk:


Verders zeg ik maar zo " de soep wordt niet zo heet gegeten als dat het wordt opgediend "

We zullen wel zien en wat moet dat moet. (met vraagtekens uiteraard)


gr,Roland
Iguana I. Red 120 | Iguana I. Blue 210 (Axanthic) | Iguana I. Green 0:0:1 | Hydrosaurus Pustulatus 111
Reply
#10
Tot op heden wordt de soep heter gegeten dan dat men voor mogelijk heeft gehouden. Let wel, het hoeft helemaal niet door de kamer aangenomen te worden. Het is een amvb.

Zojuist heb ik aan de nieuwsbank en diverse media een persbericht overhandigd uit naam van de SDGL.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2013/06/22/I006.htm

Voor het gemak, dit is het aangeleverde persbericht.

PERSBERICHT


AMSTERDAM, 28-06-2013

‘Een positieflijst reptielen werkt illegale handel in de hand’

Het plan van de overheid om het houden van reptielen te verbieden, werkt illegale handel in de hand en leidt daarmee ook tot meer misbruik van reptielen

Deze noodkreet komt van de Stichting Doelgroep Groene Leguanen in een brief aan het kabinet. Dierenwelzijn beschermen is een groot goed en de Stichting doet daarom een klemmend beroep op het kabinet hier adequaat aandacht aan te besteden.

De stichting trekt de alarmerende conclusie op basis van de recent tot stand gekomen zoogdierenpositieflijst. Op de positieflijst staan dieren die zonder vergunning door particulieren mogen worden gehouden. De daarbij gehanteerde criteria gaan meer problemen opleveren dan dat ze goed doen, is de vrees. Een reptielenpositieflijst is nog in de maak.

“De aankomende beperking van het aantal diersoorten dat volgens de lijst mag worden gehouden, leidt in ieder geval niet tot bescherming van dieren. Soortspecialisten, die dierenwelzijn in hoog vaandel hebben, zijn voor het gemak buiten spel gezet,“ aldus het bestuur in de brief.

“Wij zijn het zeker eens met het opstellen van richtlijnen die aangeven op welke wijze een soort gehouden moet worden om het welzijn van dieren te garanderen. Maar wel op een verantwoorde weloverwogen wijze. Laten we ervoor waken dat vooroordelen zoals ‘reptielen houden is eng en gevaarlijk’, een rol gaan spelen bij de totstandkoming van de lijst.

Illegaal circuit
De huidige positieflijsten werken illegale handel om commercieel gewin juist in de hand. Illegale handel in reptielen, zal juist toenemen. Dieren die niet meer gehouden mogen worden, leveren dan nog meer geld op via het illegale circuit. De wetshandhaving kan nu al niet goed op anticiperen op illegale dierenhandel. Met het verdwijnen van de transparantie bij het houden van dieren verdwijnt ook de grip erop.
Beter is het om met kennisvergroting dierenwelzijn in de hand te werken. Huisdieren houden is immers van alle tijden. In het verre verleden lag het accent op het domesticeren van wilde dieren ten nutte van de mens. Met de toenemende welvaart deden de laatste vijftig jaar ook exotische dieren hun intrede. Niet altijd onder diervriendelijke omstandigheden, denk aan het aapje van de orgelman. De laatste decennia is er gelukkig veel verbeterd in de huisvesting, voeding en ook kweek van met name exoten. Dit geldt zowel voor de professionele sector als voor dierentuin en hobbyisten.

Kennis vergaard
Met het houden van reptielen hebben hobbyisten veel kennis over diverse diersoorten vergaard. Neem bijvoorbeeld de European Studbook Foundation (ESF). Daar draagt de hobbysector door middel van het kweken, bij aan de instandhouding van in het wild bedreigde soorten reptielen en amfibieën. Regelmatig wordt de hier opgedane kennis benut als instrument bij conservatie van extreem bedreigde soorten. Ook bestaan er bij enkele stamboeksoorten verbanden tussen in situ en ex situ dieren, dus dieren in het wild en gedomesticeerd.
Verreweg de meeste reptielenhouders weten dat het van belang het leefgebied van een soort zo goed mogelijk na te bootsen en zo volledig mogelijk op de hoogte te zijn van de biologie. Hun inspanningen hebben er toe geleid dat van een aantal soorten significant nu meer bekend is over gedrag, voortplanting en voeding dan we uit de natuur te weten zijn gekomen. Dit vergroot de betrokkenheid bij de bedreigde situatie van dieren in het wild.

Hobbyisten actief in dierenbescherming
Bij de stichting Doelgroep Groene Leguanen houden vrijwilligers zich bezig met vergaring en verspreiding van kennis over de verbetering van het welzijn van bijvoorbeeld herbivore hagedissen. Daarnaast zijn zij zeer actief in de bescherming van deze diersoorten in het wild. Donateurs van de stichting nemen hun verantwoording door actief financieel in situ conservatieprojecten te sponsoren. Ook andere hobbyorganisaties op het gebied van reptielen en amfibieën werven fondsen. Dit stelt de Stichting Doelgroep Groene leguanen in staat een verschil te maken.

Voor het gemak hier het aangeleverde persbericht:

PERSBERICHT


AMSTERDAM, 28-06-2013

‘Een positieflijst reptielen werkt illegale handel in de hand’

Het plan van de overheid om het houden van reptielen te verbieden, werkt illegale handel in de hand en leidt daarmee ook tot meer misbruik van reptielen

Deze noodkreet komt van de Stichting Doelgroep Groene Leguanen in een brief aan het kabinet. Dierenwelzijn beschermen is een groot goed en de Stichting doet daarom een klemmend beroep op het kabinet hier adequaat aandacht aan te besteden.

De stichting trekt de alarmerende conclusie op basis van de recent tot stand gekomen zoogdierenpositieflijst. Op de positieflijst staan dieren die zonder vergunning door particulieren mogen worden gehouden. De daarbij gehanteerde criteria gaan meer problemen opleveren dan dat ze goed doen, is de vrees. Een reptielenpositieflijst is nog in de maak.

“De aankomende beperking van het aantal diersoorten dat volgens de lijst mag worden gehouden, leidt in ieder geval niet tot bescherming van dieren. Soortspecialisten, die dierenwelzijn in hoog vaandel hebben, zijn voor het gemak buiten spel gezet,“ aldus het bestuur in de brief.

“Wij zijn het zeker eens met het opstellen van richtlijnen die aangeven op welke wijze een soort gehouden moet worden om het welzijn van dieren te garanderen. Maar wel op een verantwoorde weloverwogen wijze. Laten we ervoor waken dat vooroordelen zoals ‘reptielen houden is eng en gevaarlijk’, een rol gaan spelen bij de totstandkoming van de lijst.

Illegaal circuit
De huidige positieflijsten werken illegale handel om commercieel gewin juist in de hand. Illegale handel in reptielen, zal juist toenemen. Dieren die niet meer gehouden mogen worden, leveren dan nog meer geld op via het illegale circuit. De wetshandhaving kan nu al niet goed op anticiperen op illegale dierenhandel. Met het verdwijnen van de transparantie bij het houden van dieren verdwijnt ook de grip erop.
Beter is het om met kennisvergroting dierenwelzijn in de hand te werken. Huisdieren houden is immers van alle tijden. In het verre verleden lag het accent op het domesticeren van wilde dieren ten nutte van de mens. Met de toenemende welvaart deden de laatste vijftig jaar ook exotische dieren hun intrede. Niet altijd onder diervriendelijke omstandigheden, denk aan het aapje van de orgelman. De laatste decennia is er gelukkig veel verbeterd in de huisvesting, voeding en ook kweek van met name exoten. Dit geldt zowel voor de professionele sector als voor dierentuin en hobbyisten.

Kennis vergaard
Met het houden van reptielen hebben hobbyisten veel kennis over diverse diersoorten vergaard. Neem bijvoorbeeld de European Studbook Foundation (ESF). Daar draagt de hobbysector door middel van het kweken, bij aan de instandhouding van in het wild bedreigde soorten reptielen en amfibieën. Regelmatig wordt de hier opgedane kennis benut als instrument bij conservatie van extreem bedreigde soorten. Ook bestaan er bij enkele stamboeksoorten verbanden tussen in situ en ex situ dieren, dus dieren in het wild en gedomesticeerd.
Verreweg de meeste reptielenhouders weten dat het van belang het leefgebied van een soort zo goed mogelijk na te bootsen en zo volledig mogelijk op de hoogte te zijn van de biologie. Hun inspanningen hebben er toe geleid dat van een aantal soorten significant nu meer bekend is over gedrag, voortplanting en voeding dan we uit de natuur te weten zijn gekomen. Dit vergroot de betrokkenheid bij de bedreigde situatie van dieren in het wild.

Hobbyisten actief in dierenbescherming
Bij de stichting Doelgroep Groene Leguanen houden vrijwilligers zich bezig met vergaring en verspreiding van kennis over de verbetering van het welzijn van bijvoorbeeld herbivore hagedissen. Daarnaast zijn zij zeer actief in de bescherming van deze diersoorten in het wild. Donateurs van de stichting nemen hun verantwoording door actief financieel in situ conservatieprojecten te sponsoren. Ook andere hobbyorganisaties op het gebied van reptielen en amfibieën werven fondsen. Dit stelt de Stichting Doelgroep Groene leguanen in staat een verschil te maken.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)