Wie moet ik geloven?
#1
Hallo,

Ik ben afgelopen woensdag met mijn leguaan bij de dierenarts geweest. Een aantal dingen die hij vertelde waren precies het tegenovergestelde van wat ik van deze site heb afgehaald. Wie moet ik nu geloven?

Is het slecht voor de leguanen als er scheepstouw in het terrarium hangt? (waar ze op liggen en in klimmen)

De gespecialiseerde dierenarts zegt dat de calcium die jullie hier aanbieden in de zomer niet nodig is, klopt dat?

Ook zegt de dokter dat de bevruchting plaats vind voordat de eieren zijn aangemaakt. Hier heb ik gelezen dat ze eerst eieren moet aanmaken en dat de eieren dan bevrucht moeten worden door het mannetje.

Is de leeftijd of grote bepalend voor de vruchtbaarheid?
Reply
#2
Ik denk dat het afhangt of dat scheepstouw behandeld is met een speciaal chemisch product ofzo... zover ik weet hebben wel meer mensen touw in hun terrarium hangen.

Als je leguaan de juiste voeding krijgt en voldoende uv ( in de zomer zitten sommige leguanen buiten en de zon is schijnbaar nog steeds de beste zon) dan zou je leguaan voldoende vit D moeten binnenkrijgen/ aanmaken ( maar daar zijn mensen hier die daar meer van weten dan ik)
Ik denk eigenlijk niet dat winter of zomer uitmaakt als je leguaan binnenzit....

Leguanen kunnen heel lang sperma vasthouden. dus er hoeven nog geen foliekels aanwezig te zijn op het moment van bevruchting en als mijn logica juist is, en er zitten al volgroeide eieren klaar kunnen die niet meer bevrucht worden ( maar daar ben ik geen 100 % zeker van, dat laatste)
Dus een leguaan kan paren en dan pas foliekels aanmaken die dan bevrucht worden. hoeft niet op het moment zelf zoals bij de mens.
Reply
#3
In zekere zin snap ik je DA wel,

Als je leguaan in direct contact komt met zonlicht (dus niet achter glas want dit laat geen UVBstraling door) icm juiste voeding ( dus CA:F is correct) dan zou een toevoeging niet nodig zijn.
Maar wanneer of beter gezegd bij wie is dit haalbaar?

betreft het touw...hier heb ik in begin ook veel over nagedacht zeker omdat mijn touw een trapleuning is geweest ( bacterieen op de handen etc)
Ik heb hem toen uitgekookt in een emmer en daarna nog behandelt, hij hangt nu al jaren en ze maken er veel gebruikt van.
Reply
#4
Precies, behandeling van het touw kan een issue zijn maar ook de structuur van het touw. Denk bijvoorbeeld aan het vast blijven zitten van teennagels waardoor deze uitgetrokken kunnen worden.

Dat calciumverhaal betreffende inname in de zomerperiode klopt niet. Is zelfs absoluut af te raden om calcium achterwege te laten.

Bevruchting kan pas plaatsvinden als het sperma van het mannetje de ovarium van het vrouwtje binnendringt. Het vrouwtje is in staat om sperma voor een lange periode op te slaan teneinde becruchting zelf te reguleren.
Reply
#5
Evert Wrote:Dat calciumverhaal betreffende inname in de zomerperiode klopt niet. Is zelfs absoluut af te raden om calcium achterwege te laten.

Waarop doel je precies? want een leguaan moet dit toch zelf kunnen reguleren op het moment dat het lichaam voorzien is van de juiste voedingsstoffen (wat in gevangenschap vrijwel niet te evenaren is) en dit in combinatie met directe UVB.
Of?
Reply
#6
RodeLeguaan Wrote:Hallo,

Ik ben afgelopen woensdag met mijn leguaan bij de dierenarts geweest. Een aantal dingen die hij vertelde waren precies het tegenovergestelde van wat ik van deze site heb afgehaald. Wie moet ik nu geloven?

Is het slecht voor de leguanen als er scheepstouw in het terrarium hangt? (waar ze op liggen en in klimmen)
Zoals al is gezegd hier, hangt af van het scheepstouw, behandeld met chemicalien vast blijven zitten etc. kwestie van goed uitzoeken en observeren hoe je leguaan erop reageert.

RodeLeguaan Wrote:De gespecialiseerde dierenarts zegt dat de calcium die jullie hier aanbieden in de zomer niet nodig is, klopt dat?

De grootste nonsens die ik ooit gelezen heb, juist in de zomer, dat is de periode dat leguanen het meeste eten moet er voldoende calcium in de voeding zitten, hetzij aangevuld met Calciumlactaat hetzij door de voeding zelf.
Ik denk dat zijn gedachtengang voortvloeit uit het feit dat er in de zomer meer calciumrijker voer voorhanden is wat niet wegneemt dat deze ook daadwerkelijk gevoerd worden, anders is het toevoegen van Calciumlactaat echt nodig.

RodeLeguaan Wrote:Ook zegt de dokter dat de bevruchting plaats vind voordat de eieren zijn aangemaakt. Hier heb ik gelezen dat ze eerst eieren moet aanmaken en dat de eieren dan bevrucht moeten worden door het mannetje.

Heb je dat hier gelezen? Dat betwijfel ik.
Net als bij mensen wordt eerst de vrucht (follikol) bevrucht waarna er bij de eierleggers (en niet bij de mensen natuurlijk Wink ) een schilletje om heen komt

RodeLeguaan Wrote:Is de leeftijd of grote bepalend voor de vruchtbaarheid?

Leeftijd denk ik wel, een leguaan is pas na ongeveer 2 jaar geslachtsrijp, en onze dame van 13 krijgt steeds minder follikols naarmate de jaren verstrijken. Grootte volgens mij niet, er zijn legio kleine leguanen die belachelijk veel eieren leggen, er zij ook hele grote leguanen die het bescheiden houden.
Reply
#7
@ Leroy. Ik doel op altijd calcium toedienen. Natuurlijk in samenhang met benodigd UVB. In het wild zijn de ingenomen calciumwaarden namelijk veel hoger.

Ik vergat de vraagstelling of leeftijd en grote bepalend zijn voor geslachtsrijpheid. Dit is inderdaad zo. Je kunt van leeftijd uitgaan maar gekoppeld daaraan is lengte en gewicht van het dier. Een Klein dier op een leeftijd van 2 jaar bijvoorbeeld hoeft niet geslachtsrijp te zijn afgezet tegen een 2 jaar oud dier wat wel groter is
Reply
#8
Evert Wrote:@ Leroy. Ik doel op altijd calcium toedienen. Natuurlijk in samenhang met benodigd UVB. In het wild zijn de ingenomen calciumwaarden namelijk veel hoger.

Mag ik hieruit opmaken dat een paar keer een te hoog calcium : fosfor gehalte niet schadelijk is voor een leguaan, of is dit juist goed?
Want ik kan heel makkelijk aan calcium houdende producten komen!
Reply
#9
Calcium overdoseren is erg lastig. Het kan wel overigens. Een C:F verhouding van 2:1 is goed toereikend maar het mag best wat hoger qua calcium. In het wild wordt bijvoorbeeld veel blad gegeten wat rond de 9:1 tot 13:1 ligt.
Reply
#10
Evert Wrote:@ Leroy. Ik doel op altijd calcium toedienen. Natuurlijk in samenhang met benodigd UVB. In het wild zijn de ingenomen calciumwaarden namelijk veel hoger.

bedankt voor de info Big Grin
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)