Voorstelling Dina en Saurus
#1
Goedenavond allemaal. ik ben Silvana en woon met een kleine dierentuin in Zelzate met mijn man, onze zoon van 17 en dochter van 14, 3 koningspoedels, 1 boerboel, 1 naaktkat, 1 blauwe britse korthaar, 2 japanse kipjes, 3 kipjes van de legbatterij, 2 landschildpadden en last but not least 2 groene leguanen. En daar gaat het nu eigenlijk om. Onze twee leguanen Dina en Saurus. Ik heb ze van iemand gekregen die er niet meer voor kon zorgen. Een jaar geleden had Dina legnood. Zij heeft haar eitjes uiteindelijk gelegd, maar ze zijn nooit uitgekomen. Sinds een maand is onze Saurus enorm aan het afvallen. Hij is ook tamelijk verzwakt. Hij eet nog wel, maar brengt veel tijd door onder de warmte lamp. Hij is zo zwak dat hij van de takken afvalt. Wij hebben hem naar een dieren arts gebracht die gespecialiseerd is in reptielen. die heeft absessen bij hem weggehaald. Hij heeft daar een tweetal weken gezeten, maar hij is er niet erg veel op verbeterd. Wat kan ik doen? Ik maak me enorm zorgen. Ik ben deze nacht opgestaan om naar m te kijken en hij is in de waterbak gevallen. Daar ligt ie nu te slapen. Heb het licht maar aangedaan, zodat hij niet afkoelt in de waterbak. Dina is nu ook bij de DA. Zij is niet ziek, maar heeft wel absessen aan haar poten. De DA heeft gezegd dat het ontstekingen zijn waar ze van kunnen verzwakken. Wie helpt ons Saurus door deze moeilijke periode en kan mij tips geven???
Reply
#2
welkom hier op het forum!
heeft saurus een antibiotica gekregen? (breed spectrum) Ik zou hem even uit het water halen en goed laten opwarmen, zeker als de condities wat slechter zijn....schroef de temperatuur maar omhoog.
Stuur eens wat foto's dat oordeelt makkelijker, in ieder geval goed dat je DA hebt opgezocht
Reply
#3
Hoi Sylvana, wat naar om te horen dat het slecht gaat met je dier. Heeft de dierenarts kunnen achterhalen waar de abcessen vandaan komen? Het klinkt in ieder geval niet goed dat hij niet op zijn tak kan blijven zitten. Hoe oud zijn de dieren? Ik weet niet bij welke reptielenarts je hebt geweest, maar ik zou zeker weer heen gaan of voor een second opinion naar een andere gespecialiseerde arts gaan. Eet het dier wel?
Reply
#4
(01-12-2017, 08:10 AM)leroy Wrote: welkom hier op het forum!
heeft saurus een antibiotica gekregen? (breed spectrum) Ik zou hem even uit het water halen en goed laten opwarmen, zeker als de condities wat slechter zijn....schroef de temperatuur maar omhoog.
Stuur eens wat foto's dat oordeelt makkelijker, in ieder geval goed dat je DA hebt opgezocht

hoi, volgens mij wel. ik heb nieuwe lampen gehaald en nu ook een nachtlamp besteld. Ik heb een kleiner terrarium gekocht waar hij niet in kan klimmen, dus niet kan vallen en een verwarmsteen. Daar ligt hij graag op. ik durf de temperatuur met de lampen niet goed hoger te maken. wordt dat niet te heet? De DA vindt het belangrijk dat hij alert is. Dat is ie enigszins. Hij reageert in ieder geval wel op mij en hij kijkt in het rond. Hij heeft gisteren een paar stukjes banaan gegeten en hij begint te drinken. hij ligt met zijn hoofd op zijn verwarm steen. Ik zal morgen foto's maken. Hij ligt nu in het donker. Ik laat hem nu met rust. Wordt vervolgd.
Reply
#5
(01-12-2017, 11:22 PM)Yoni van Uden Wrote: Hoi Sylvana, wat naar om te horen dat het slecht gaat met je dier. Heeft de dierenarts kunnen achterhalen waar de abcessen vandaan komen? Het klinkt in ieder geval niet goed dat hij niet op zijn tak kan blijven zitten. Hoe oud zijn de dieren? Ik weet niet bij welke reptielenarts je hebt geweest, maar ik zou zeker weer heen gaan of voor een second opinion naar een andere gespecialiseerde arts gaan. Eet het dier wel?

Hoi, waarschijnlijk komen de abcessen van een infectie. Geen flauw idee hoe hij die heeft opgelopen. Het vrouwtje Dina heeft ze ook? Die heb ik nu ook binnen gebracht. Ik weet ook niet hoe oud de dieren zijn. ik heb ze ergens weggehaald waar ze niet verzorgd konden worden. Saurus was toen heel klein en agressief. Ik ga naar Pieter deleander in Brugge hier ca 45 minuten vandaan. Ik wil wel naar een andere arts, maar zou niet weten wie. Onze eigen DA doet liever geen reptielen. Saurus is gisteren weer wat banaan gaan eten en gaan drinken. Hij kan ook weer zijn hoofd rechtop houden, maar je kunt zijn ribben zien. Is dus niet ok. Ik heb een kleiner terrarium gekocht, zodat hij makkelijker kan opwarmen en niet meer kan klimmen. Ik heb daar ook een verwarmde steen op waar hij opligt. Vindt ie wel fijn. Ik heb nu ook een Night glo besteld, zodat zijn terrarium ook 's nachts warm blijft. in het grote terrarium bleef de verwarming gewoon aan.
Reply
#6
@Leroy en Yoni, ik heb Saurus vandaag weer naar de DA gebracht. Daar heeft ie m in een couveuse gezet. Hij lag er heel slapjes bij. Hij dronk en at wel, maar kreeg stuiptrekkingen. Dina die bij hem samenleeft ziet er daarentegen heel levendig uit. Zij krijgt nu ook antibiotica om te voorkomen dat Saurus iets besmettelijks had. morgenavond bellen. Ik hoop op goed nieuws.
Reply
#7
begrijp even de actie van de dierenarts niet:

a. Is er een infectie of wormen oid geconstateerd? dmv ontlasting onderzoek bv.
b. Yoni heeft een punt en is de arts daadwerkelijk gespecialiseerd
c. Is er evt bloedonderzoek gepleegd?
d. Zijn er zichtbare gebreken zoals bv een abces?

Voor goed herstel (en opname/verwerking voedsel) is een hogere temperatuur nodig, wat is de actuele temperatuur? Kijk uit met een warmtesteen (hopelijk is jou dit niet aangeraden in dierenwinkel) leguanen kunnen zich door hun tere buikschubben verbranden namelijk.

Stuiptrekkingen kunnen ook wijzen op langdurig gebrek aan UV-B, dit zie je veelal bij baardagamen.

groet
Reply
#8
Hoi Silvana
Zo te horen gaat het dus niet de goede kant op.
Ik heb even gekeken op de website van de dierenarts waar je heen gaat, maar kan niks over reptielen vinden. Ik denk dat het slim is om contact op te nemen met Dr. Hellebuyck, een gespecialiseerde reptielenarts in Merelbeke, dat is een half uurtje van jullie vandaan. Zijn emailadres is: Tom.Hellebuyck@UGent.be

De temperatuur in het terrarium mag ergens tussen de 25 en 30 graden liggen en onder de lamp mag het oplopen tot over de 40 graden. Een warmtesteen zou ik net zoals Leroy noemt, niet gebruiken.

We hopen op een goede afloop!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)