Deze lieverdjes mogen niet meer
#1
Bron

De Amerikaanse brulkikker, de pallas-eekhoorn, de rosse stekelstaarteend en de grote waternavelplant. Door lang aandringen van het kabinet komt er volgend jaar een Europese verkoop- en houdverbod voor deze en andere schadelijke exotische beesten en planten.

De soortenlijst wordt komende maanden opgesteld door de Europese Commissie en moet per 1 januari 2015 in werking treden. Voor Nederland komen in ieder geval een achttal dieren en enkele planten op de lijst te staan: de sier- en de roodwangschildpad, de Amerikaanse brulkikker, de rosse stekelstaart (eend). Verder betreft het vier soorten eekhoorns: de pallas-eekhoorn, de grijze-, zwarte- en de voseekhoorn.

Allen vormen ze een ernstige bedreiging voor onze eigen inheemse rode eekhoorn. De pallas-eekhoorn - eind jaren negentig ontsnapten er waarschijnlijk enkele exemplaren uit een dierenhandel - zorgt met zijn continue geknaag bovendien voor veel schade aan huizen, pvc-buizen en elektriciteitskabels. Planten die de oorlog worden verklaard zijn de grote waternavelplant, de kleine waterteunisbloem en de Hydrilla.

Dweilen met de kraan open
Volgens staatssecretaris Dijksma (EZ) wordt een Europese zwarte lijst hoog tijd. 'Wij bestrijden al jaren exotische planten en dieren die schade veroorzaken,' zegt de bewindsvrouw. 'Als ieder land dat anders aanpakt, blijft het dweilen met de kraan open. Nu kunnen we samen optrekken.'

Een notering betekent dat flora en fauna niet meer ingevoerd, gehouden en gefokt mogen worden. Wel komt er een overgangstermijn voor winkeliers en particulieren. Dierenwinkels mogen invasieve soorten die zij al op voorraad hebben nog enkele maanden houden. Particulieren mogen dieren blijven houden tot ze een natuurlijke dood sterven. Ze mogen echter niet meer fokken. De lijst wordt bewust niet té groot, stelt Dijksma. 'We willen ons beperken tot soorten die nog niet of slechts beperkt voorkomen in Nederland. Je wilt er geen nieuwe soorten bij hebben.'

De inzet van Dijksma is begrijpelijk: met wereldwijde handelsknoopunten als de Rotterdamse haven en Schiphol komt Nederland relatief vaak in aanraking met invasieve exoten. Ze worden ingevoerd en ontsnappen of worden expres losgelaten. Of ze liften als verstekeling mee op schepen. Zo komt de Aziatische tijgermug ons land binnen via partijen geïmporteerde autobanden. Het insect, dat dengue (knokkelkoorts) kan veroorzaken, moest vorig jaar zomer bij zeven verschillende bandenbedrijven worden bestreden.

De bestrijding van schadelijke dieren en planten wordt pas vrij recent serieus wordt opgepakt. Al heel wat exoten hebben zich hierdoor voorgoed weten te vestigen. Eén van de meest bekende voorbeeld is de muskusrat, die ruim een eeuw geleden vanuit Noord-Amerika in Europa terechtkwam nadat een Tsjechische landheer een paartje had uitgezet. Het knaagdier ondermijnt inmiddels vrijwel overal in Nederland dijken met zijn onuitputtelijke gegraaf. Het kost het overheden jaarlijks tientallen miljoenen euro's om het beest te bestrijden.

Ander voorbeeld is de in 1967 gearriveerde Nijlgans, waarvan er inmiddels tienduizenden resideren. De halsbandparkiet is in grote steden ook al lang niet meer alleen in een kooi te vinden. En de in de jaren '90 in Brabant opgedoken eikenprocessierups vormt een ware plaag in heel Nederland.

Ook exotische planten richten schade aan. Neem de cabomba, ook wel waterwaaier genoemd, die dankzij aquariumbezitters waarschijnlijk in sloten en meren is terechtgekomen. De cabomba richtte vijf jaar geleden veel schade aan in de Loosdrechtse plassen en overwoekerde de inheemse waterplanten. Het kost waterschappen een vermogen om exotische waterflora op te ruimen. Om schadelijke exotische dieren en planten te bestrijden richtte het toenmalige ministerie van Landbouw in 2009 het Team Invasieve Exoten (TIE) op. Het is inmiddels ondergebracht bij voedsel- en warenautoriteit NVWA.
Reply


Messages In This Thread
Deze lieverdjes mogen niet meer - by Yoni van Uden - 10-04-2014, 09:26 AM
RE: Deze lieverdjes mogen niet meer - by Montes - 10-04-2014, 08:39 PM
RE: Deze lieverdjes mogen niet meer - by leroy - 11-04-2014, 07:04 AM
RE: Deze lieverdjes mogen niet meer - by leroy - 11-04-2014, 10:52 AM
RE: Deze lieverdjes mogen niet meer - by Evert - 11-04-2014, 02:56 PM
RE: Deze lieverdjes mogen niet meer - by Montes - 11-04-2014, 07:54 PM

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)