Stichting Doelgroep Groene Leguanen | Forum (Registreren is niet meer mogelijk)
Freek Vonk ontvangt prestigieuze VENI subsidie - Printable Version

+- Stichting Doelgroep Groene Leguanen | Forum (Registreren is niet meer mogelijk) (https://sdgl.org/forum)
+-- Forum: Algemene subfora (NL) (https://sdgl.org/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Nieuws uit de media (https://sdgl.org/forum/forumdisplay.php?fid=88)
+--- Thread: Freek Vonk ontvangt prestigieuze VENI subsidie (/showthread.php?tid=3917)Freek Vonk ontvangt prestigieuze VENI subsidie - Yoni van Uden - 23-07-2014

Bron

Dr. Freek Vonk ontvangt prestigieuze VENI-subsidie van NWO
‘De moleculaire basis van het gif-systeem van slangen’

Voor zijn onderzoek naar gifslangen heeft Dr. Freek Vonk, onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center, een VENI-subsidie van een kwart miljoen ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Freek Vonk gaat dit bedrag gebruiken om de genomen van twee giftige slangensoorten op te helderen.

Slangen gebruiken gif – wat bestaat uit een mengsel van eiwitten – om prooien te vangen. Deze eiwitten zijn ontstaan door genetische aanpassing van normale lichaamseiwitten die niet giftig zijn. Freek Vonk zal de genomen van twee giftige slangensoorten onderzoeken om de aanpassingen beter te begrijpen. Freek: “Ik ben ontzettend blij en vereerd met deze prestigieuze subsidie. Ik heb hard gewerkt aan mijn onderzoek naar hoe slangengif ingebouwd is in de genetische code van slangen en kan deze subisidie gebruiken om daar op voort te bouwen. In mijn onderzoek, zal ik me concentreren op de koningscobra en de Maleische grondadder. De resultaten zullen ons meer inzicht verschaffen in hoe het gif-systeem van slangen is geevolueerd, maar vooral een helder beeld schetsen van welke eiwitten in het slangengif een belangrijke rol spelen bij de vergiftiging. Deze kennis kan in de toekomst hopelijk worden gebruikt bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie antigif, wat hard nodig is omdat wereldwijd elk jaar ongeveer 150.000 mensen sterven aan een gifslangenbeet.”

Vooral de wetenschappelijke kwaliteiten van Dr. Freek Vonk speelden een grote rol voor de toekenning. Het NWO bestempelde hem als een zeer goede kandidaat met een indrukwekkend CV en belangrijke wetenschappelijke publicaties. Zijn voorstel werd door het NWO omschreven als een ambitieus en veelbelovend project dat kan leiden tot belangrijke nieuwe inzichten.

De VENI uit de Vernieuwingsimpuls van NWO is één van de meest prestigieuze subsidies voor jonge onderzoekers. Het verkrijgen van een VENI geldt als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière.


RE: Freek Vonk ontvangt prestigieuze VENI subsidie - thilde - 23-07-2014

super en welverdiend :duim::yo:


RE: Freek Vonk ontvangt prestigieuze VENI subsidie - Eddy - 26-07-2014

150.000 doden per jaar door een slangebeet.... Dat is nogal wat.
Zou mooi zijn als er inderdaad inzicht in komt om antigif te kunnen maken.


RE: Freek Vonk ontvangt prestigieuze VENI subsidie - Evert - 26-07-2014

Ik ben benieuwd hoe ze aan dit cijfer zijn gekomen. Dat kan niet anders dan een zeer ruwe schatting zijn. Lees de volgende link van de World Health Organisation. http://www.who.int/neglected_diseases/diseases/snakebites/en/


RE: Freek Vonk ontvangt prestigieuze VENI subsidie - Yoni van Uden - 26-07-2014

Dat zijn inderdaad andere cijfers, maar de aantallen blijven groot. Maar meen dat de meeste volgensmij in armere landen zijn waar ze met blote voeten op het land werken.