In memoriam René Kok

Een paar weken geleden bereikte mij het droevige nieuws dat reptielenspecialist van het eerst uur, René Kok uit Vuren geheel onverwacht is overleden tijdens zijn verblijf in Turkije waar hij samen met zijn vrouw Greetje vaak kwam. René was een van de pioniers met het houden en kweken van hagedissen, schildpadden en amfibieën. Ik heb René 25 jaar geleden leren kennen naar aanleiding van het lezen van een artikel over groene leguanen. René was er toen als eerste in geslaagd de Groene Leguaan tot gezonde nakweek te brengen door een zelf ontwikkelde combinatie van vitaminen en UV bestraling met een hoogtezonlamp.
Met onze gezamenlijke interesse brachten we vele uren samen door in de reptielenkamer, en in de prachtige tuin. Die tuin is in de loop der jaren een levenswerk geworden en uitgegroeid tot een groot buitenterrarium met vele soorten schildpadden, amfibieën en hagedissen. De dieren van René hebben intussen een goed onderkomen gevonden.

(correspondentieadres:)
Johan van der Perk
Prinses Beatrixweg 35
4191 ZB Geldermalsen
johan@PerkGroen.nl

René heeft samen met Greetje vele reizen gemaakt waarbij er altijd bijzondere aandacht was voor de herpetofauna. We wensen Greetje en de kinderen alle sterkte toe met dit grote verlies.
René was ook een pionier met varanen. Zo is hij samen met Frank Grim op zoek geweest naar dieren van de echte Varanus karlsmitii en is het René gelukt om als eerste de Smaragdvaraan Varanus prasinus tot succesvolle voortplanting te krijgen. In 1995 heeft René een wetenschappelijk artikel gepubliceerd samen met prof. Hans Horn in het Duitse vakblad voor herpetologie Salamandra over Varanus indicus uit N-Guinea .
René is sinds de jaren ’80 actief geweest en gaf lezingen , onderhield contacten met dierentuinen, nam deel aan vele bijeenkomsten van verenigingen en doelgroepen en experimenteerde met veel toen nog onbekende soorten om deze tot voortplanting te brengen. Ook was René voor velen een inspirator, en een hele prettige persoon met een brede interesse. Intelligent, beschouwend, en bijna wetenschappelijk in zijn aanpak.