Stichting Doelgroep Groene Leguanen | Forum (Registreren is niet meer mogelijk)
Agressieve leguaan - Printable Version

+- Stichting Doelgroep Groene Leguanen | Forum (Registreren is niet meer mogelijk) (https://sdgl.org/forum)
+-- Forum: Verzorging (NL) (https://sdgl.org/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Medisch (https://sdgl.org/forum/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Thread: Agressieve leguaan (/showthread.php?tid=4276)Agressieve leguaan - Lana - 16-10-2015

Hallo,
We hebben een 6 jaar oude groene leguaan, Lemmy. Hij is redelijk tam, gaat om de dag onder de douche en laat zich graag kriebelen. Echter de laatste 2 weken is zijn gedrag ontzettend veranderd. Wij zelf denken dat het aan de balts ligt. Hij slaat met zijn staart, maakt zich groot, probeert te bijten, kortom erg agressief. Ook verkleurd hij regelmatig van groen tot bijna wit. Hij is heel onrustig, doet veel roll-shudders. Hij is bijna niet te hanteren tot je uit de buurt van zijn terrarium bent. Daarbuiten is hij een stuk rustiger maar erg alert. Nu heeft hij de laatste paar jaar om deze tijd ook zo'n "dwarse" periode gehad, maar deze keer is het vele malen erger. Zijn terrarium is 220x220x80. Er is al tijden wat inrichting en verlichting betreft niets aan veranderd, dus daar lijkt de oorzaak niet te liggen. Wat wij willen weten is: Is het inderdaad baltsgedrag? Hoe lang dit duren? Is er een manier om dit te onderdrukken (bijv medicijnen)? Graag jullie reactie!


RE: Agressieve leguaan - Yoni van Uden - 17-10-2015

Ik vermoed dat het toch met territoriumdrift te maken heeft. 
Dat is gedrag wat voor kan komen bij leguanen. Ik begrijp dat het lastig is om op deze manier de dagelijkse verzorging te doen. 
Doet hij het bij iedereen in het gezin of maar bij 1 persoon?


RE: Agressieve leguaan - Evert - 17-10-2015

Bij leguanen komt het vaker voor dat dieren in meer of mindere mate agressief kunnen zijn. Dat kan gerelateerd aan de paartijd zijn maar dat hoeft niet persé. (Chemische) castratie werkt meestal niet afdoende of helemaal niet bij dit soort dieren. Leguanen zijn niet selectief gefokt voor eigenschappen van volgzaamheid, trouw, zachtheid en de vele andere kenmerken die je bijvoorbeeld wel bij de hond als huisdier tegen komt. Natuurlijke agressie is dus bij leguanen aanwezig. Agressie wordt niet alleen door de mate van testosteron bepaald en het niveau van testosteron is niet alleen daarvoor verantwoordelijk. Daarnaast is testosteron niet alleen een product van de testes. Serotonine opname, magnesium deficiëntie en andere chemische onevenwichtigheden kan ook tot agressie leiden. Andere organen en klieren beïnvloeden de reactie van het lichaam op situaties, waaronder de amygdala, hippocampus, hypothalmus en hypofyse. Deze werken onafhankelijk van testosteron en worden niet beïnvloed door het chirurgisch verwijderen van de testikels.

Met andere woorden, er gebeurt dus veel meer in een agressieve handeling watniet is toe te schrijven aan één hormoon. Agressie tijdens het broedseizoen is ook niet alleen hormonen bepaald. Er zijn dwingende eisen voor soorten om zich voort te planten. Het in stand houden voortbestaan van de soort waarborgen is een dwangmatige behoefte.  Grondgebied, partner concurrentie, voedsel concurrentie, angst, en het gevoel gevangen te worden zijn met betrekking tot gedrag zaken die agressieve reacties kunnen veroorzaken. Er is tot op heden vrijwel geen onderzoek verricht in de biochemie van agressie bij reptielen.

Bij een leguaan die agressief is buiten het broedseizoen, kun je kijken naar factoren die gedragsreacties kunnen beïnvloeden (andere mensen, geluiden, huisdieren), zijn algehele gezondheid. Als het gebeurt tijdens het broedseizoen, en het seizoen lijkt langer dan de gebruikelijke 2-3 maanden, kun je kijken naar zijn fysieke omgeving zoals bijvoorbeeld daglengte, UVB duur, spiegeling van de ramen, temperatuur, luchtvochtigheid enz. Veranderingen of aanpassingen daarin kunnen in de hersenen de chemie van je leguaan beïnvloeden.