Ctenosaura bakeri © Daisy Maryon

Gemeenschappelijke namen:

Nederlands: Utila zwarte leguaan
Engels: Utila Spiny-tailed Iguana, Swamper, Wishiwilly
Spaans: Wishiwilly Del Suampo, Garrobo

Verspreidingsgebied:

Het eiland Utila, Honduras

Algemene informatie:

De Utila leguaan komt alleen voor op het eiland Utila dat hoort bij Honduras. Door de inheemse bevolking staat hij beter bekend onder de naam „Swamper“ of Wishiwilli’. Het is een grote boom bewonende zwarte hagedis. Deze zeldzame inheemse reptielensoort leeft in de mangrove welke ongeveer 8 vierkante kilometer groot is. De vrouwtjes komen alleen uit de mangrove om op de stranden in het zand eieren te gaan leggen, waar deze door de warmte van de zon uitgebroed worden.

Volwassen leguanen zijn lichtgrijs tot donkergrijs-bruin van kleuren vaak enigzins turquoise van kleur. Mannen kunnen een lengte van 70 cm. Bereiken en zijn groter dan de vrouwen. Ook zijn de rugstekels van de man langer en hebben zij een groter hoofd. De grijs-bruine jonge dieren leven op de grond aan de rand van de mangrove en wanneer zij wat ouder worden verandert hun voorkeur en kiezen zij voor een leven in de bomen van de mangrove.

Ernstig bedreigd (2018) Bron: IUCN red-list

Mangroves

Under construction

Het algemene paarseizoen is van januari tot laat in juli. Paren gebeurt op of vlak bij de grond in de mangrovebossen. Vrouwtjes verplaatsen zich van de mangrove naar de stranden om daar eieren te leggen. De plekken variëren van volle zon, onder stapels bladeren, onder grote bomen en in kleine bossige vegetatie.

Het leggen van de eieren vind plaats van februari tot augustus. Er worden gemiddeld 11 tot 16 eieren gelegd in een nest dat tot wel enkele meters lang kan zijn, maar nooit meer dan 60 cm diep.

De incubatieperiode is ongeveer 85 dagen en de jongen komen in de periode van april tot oktober uit het ei.

De jongen zoeken meteen hun weg naar de mangroves, waar ze actief zijn op de grond, vulkanische rotsen en in de mangrovebomen.

Ctenosaura bakeri is erngstig bedreigd onder andere doordat eieren verzameld worden voor consumptie. Ook bedreigingen zoals habitat verlies en habitatfragmentatie door de ontwikkelingen voor toerisme, zorgen ervoor dat de populatie krimpt.

De volwassen populatie wordt geschat op 3000 tot 6000 dieren.

Kanahau (Utila research and conservation facility)

Ctenosaura bakeri action plan (2008)

Renovatie van het Ctenosaura bakeri research and breed station te Utila, Honduras (2007)